Farmen 2023
Nu svarar TV4. - Foto: Jakob Dahlström

TV4:s chockbesked om Farmen: "Finns inga sådana regler..."

Det var tidigare i veckan som Nyheter24 kunde avslöja att Farmen-deltagaren Sandra Göransson tidigare dömts för brott efter en incident på en gård 2017.


Det var under tisdagen som Nyheter24 kunde avslöja att Sandra Göransson, 41, dömts till skadestånd efter att ha besökt en gård 2017 för att utföra ett jobb då hon arbetar som hovslagare. 

Sandra Göransson. Bildkälla: Jakob Dahlström/TV4

I domen som Nyheter24 tagit del av står det att Sandra haft med sin hund Tyra till gården där hon skulle utföra jobbet. Tyra, som är en blandning av en Schäfer och en Rottweiler, hade vistats på gården okopplad.

Hunden Tyra är en blandning av Rottweiler och Schäfer. Bildkälla: Mary Altaffer/TT

Gårdsägaren hade under samma dag haft höns av olika raser fritt gående på gården. 

Han utförde under dagen en rad transporter och lämnade därför sin gård ett flertal gånger. När han den sista gången återvände ska han enligt eget vittnesmål ha mötts av 14 stycken döda höns samt fyra stycken som var så pass skadade att de senare avled. 

I domen står vidare att två vittnen som befann sig på gården under den aktuella dagen ska ha sett Tyra med fjädrar och blod runt munnen. Hunden ska även ha varit märkbart andfådd vid tillfället. 

Gårdsägaren hade under samma dag haft höns av olika raser fritt gående på gården. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Men ingen såg med egna ögon vad som hände då ingen befann sig hos hönsen vid tillfället då de ska ha avlidit.

Bevisen som pekade på att hunden Tyra var den som orsakat de döda hönsen var dock så pass starka att Sandra dömdes och fick således betala skadestånd till gårdsägaren. 

Farmen-Sandra: "Ingen såg vad som hände"

I en intervju med Nyheter24 berättade Sandra att det enligt henne finns två sidor av händelsen. 

– Jag ska tillägga att vi eventuellt var med om en händelse, jag säger eventuellt då det inte finns några bevis på att det var hon som hade gjort det, på en gård för närmare sex år sedan. Efter att vi varit där ringer gårdsägaren och säger att halva hans hönsgård är död.

– Detta blev ju en soppa som pågick i flera år där han bara skulle ha mer och mer pengar trots att ingen sett att Tyra hade gjort det här. Men slutligen kände jag bara att ok om du vill ha pengar så betalar jag det du ska ha, jag orkade inte mer, sa hon då. 

"Jag kommer aldrig att släppa mina hundar löst igen", säger Sandra. Bildkälla: TV4

Sandra tillägger att i och med att hunden vid tillfället ska ha varit valp så var det ingen våldsam hund som skulle döda djur för dödandets skull. Hon säger dock att hon lärt sig en läxa. 

– Jag har som regel idag att jag aldrig skulle släppa mina hundar lösa där det finns andra djur. Inte vid några omständigheter. Ska jag vid några enstaka tillfällen släppa de lösa så är det alltid där jag vet vilka djur det finns eller att det helt enkelt inte finns några djur. 

TV4 svarar: "Finns inga sådana regler"

Upprörda tittare undrar nu om det finns någon slags policy kring deltagare som har domar som involverar våld mot djur. 

När Nyheter24 når TV4 säger de att det inte finns några sånna regler eller policy kring programmet. 

"Vi gör alltid individuella bedömningar kring våra deltagare, efter att ha tittat på deras bakgrund och haft omfattande intervjuer med dem. Utöver det är det såklart viktigt att deltagarna följer programmets regler. Den policy du hänvisar är inte någon policy som Farmen har", svarar TV4 Press i ett mail. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!