Edward Blom gästar SVT:s "Min sanning".
Edward Blom gästar SVT:s "Min sanning". - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Skärmavbild/SVT/Min Sanning

SVT-tittarna rasar mot Edward Blom: "Dummaste jag hört"

Låt 16-åringar dricka alkohol. Ja, så låter det när Edward Blom gästar veckans avsnitt av "Min sanning" i SVT. Men tittarna, de håller inte med.
"Inte direkt nobelpriskvalitet på det uttalandet", skriver en person i sociala medier.


SVT:s "Min sanning" hade premiär år 2012, då under ledning av Kristina Hedberg. Numera är det i stället Kristian Luuk som, i ett timmeslångt program, intervjuar allt från företagsledare och politiker till skådespelare och författare.

I veckans avsnitt, som sänds klockan 20.00 i SVT2 på onsdagen, är det gastronomen och tv-profilen Edward Blom som gästar. Under intervjun kommer alkoholkonsumtion bland ungdomar på tal och Blom uppger då att han är för att tillåta 16-åringar att dricka alkohol. 

– I många europeiska länder är det ju 16 som gäller, säger han, varpå Luuk svarar:

– Forskning har ju visat att det tydligt är dåligt för yngre?

– Det är dåligt för hjärnan, konstaterar Blom.

– Så vad vinner man på att få börja dricka vid 16 års ålder, tycker du?, undrar Luuk.

– Man legaliserar något som ändå sker. Då blir det att alkoholen inte behöver börja som någonting obehagligt på fyllefester utan vuxna, där det inte finns någon kontroll och tradition, säger Blom. 

Edward Blom om nya rekommendationerna kring alkohol: "Larvigt och fånigt"

Tittarnas kritik mot Edward Blom: "Nej, nej, nej!"

Ordväxlingen har delats i form av ett videoklipp på SVT:s Facebook-sida och där lät reaktionerna inte vänta på sig. Bland de drygt 140 kommentarerna som klippet, i skrivande stund, fått är det många tittare som uttrycker kritik mot tv-profilen.

Så här skriver några av dem:

"Tradition tar ju några generationer att upprätta, så först ska vi ha 500 år där unga människor super sönder hjärnan för att sedan få en tradition av vadå? Alkoholism? Han snackar som någon som definitivt drack för mycket som ung och fortsatte med det i vuxen åldern. Vi svenskar visar varje fredag att vi inte skulle klara minsta lilla uppluckring av våra regler kring alkohol och sen visar vi det lite extra kring midsommar, nyår, jul och valborg. Det är en djupt rotad tradition."

"Det dummaste jag hört Edward Blom"

"Nej, nej, nej!"

"Det mest korkade jag hört! Jaaamen, då kan vi väl legalisera allt annat som är förbjudet också för "det pågår ju ändå"! Samhället ska alltså signalera till ungdomar under 18 år att vi skiter i att det är skadligt för er hjärna som är i utveckling (upp till 25 års ålder). Unga människor har mycket dåligt konsekvenstänk innan 25-årsåldern och det ska staten skita i! Näe, usch på dig Edward!"

"Vedervärdigt argument, det skulle bara innebära att det där obehagliga på fyllefester utan vuxen kontroll skulle ske tidigare (13-14-åringar istället för 16-åringar) och normaliseras än tidigare. En ytterst oansvarig hållning i min mening och direkt förödande för folkhälsan."

"Suck!"

"Omdömeslöst

"Inte direkt nobelpriskvalitet på det uttalandet..."

Foto: Skärmavbild/Facebook/SVT

Läs fler artiklar om Edward Blom här.

/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!