Leif GW Persson är högaktuell med "Leif GW och vargen" i TV4.
Leif GW Persson är högaktuell med "Leif GW och vargen" i TV4. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Maja Suslin/TT

Hätsk stämning efter Leif GW Perssons nya program: "Fördomar"

I TV4-serien "Leif GW och vargen" utforskar Leif GW Persson den ständigt pågående vargkonflikten och programmet har redan, efter bara ett avsnitt, väckt starka reaktioner.


Kriminologen Leif GW Persson syns titt som tätt i TV4, inte minst i "Nyhetsmorgon" där han är stående gäst och kommenterar aktuella brott och rättsfall.

Nu är 78-åringen aktuell med ett nytt program:  "Leif GW och vargen".

"Svensk vargdebatt präglas av historisk kontrovers. GW utforskar konflikten, där vissa försvarar vargens rättigheter medan andra ser den som skadedjur", skriver TV4 om serien, som hade premiär söndagen den 19 november.

Leif GW Persson får nytt tv-program på TV4

TV4-tittarna i diskussion efter "Leif GW och vargen"

Och att vargdebatten väcker känslor blir minst sagt tydligt på TV4:s officiella Facebooksida. I kommentarsfältet under ett videoklipp från "Leif GW och vargen" har över 230 kommentarer rasslat in och diskussionen är minst sagt hätsk.

"HUUUR kan ni göra ett sådant ensidigt program som att låta en herre från den äldre generationen komma till tals med sina fördomar! Svensk media sitter i knät på jägarmaffian. Gör ett program om tystnadskulturen inom jägarkåren och om hur vargar spårlöst försvinner och framförallt vilken nytta vargen gör!", skriver till exempel en person, som får både medhåll och mothugg: 

"Kan bara hålla med dig! Och det är en majoritet i den varghatande jägarkåren som känner sig mest hotade. Har rört mig hur mycket som helst i vargrevir utan några som helst problem."

"Jag som jägare och som lever med vargen inpå livet tycker GW är lite väl snäll när han beskriver situationen. Du som vargkramare ska nog vara glad över första avsnittet då det inte speglar den vardag många av oss lever med."

"För oss som får ta dom negativa konsekvenserna av en allt för stor vargstam är det svårt att förstå att dom som inga konsekvenser har inte har någon förståelse för att vår livsstil blir förstörd."

Foto: Skärmavbild/Facebook/TV4

Andra ifrågasätter Leif GW Perssons roll i programmet. 

"Vad har GW för kompetens angående vargen?? En person som omger sig av troféer. Han kommer med påståenden som att det finns tusentals vargar i landet, påstår att vargen är farlig för människor, att 17% av vargarna sköts under licensjakten. Allt felaktigheter. Media lyfter enbart fram personer som demoniserar vargen! När ska biologer, ekologer, etologer och sakkunniga få komma till tals!!! Aldrig ett ord om att vargen är en förutsättning för ekologisk balans och en av nyckelarterna för biologisk mångfald! Jägare och deras jaktkompisar får alltid utrymme i TV4. Ni saknar objektivitet!"

Foto: Skärmavbild/Facebook/TV4

Än så länge har TV4 inte gett sig in i diskussionen, men det tycks modereras i kommentarsfältet – något som även tittare noterat.

"Hur kan 199 kommentarer av 199 vara borttagna???????", skriver en person, som får följande svar av en annan:

"För att du inte kan hantera facebook är det enkla svaret."

Foto: Skärmavbild/Facebook/TV4

Läs fler artiklar om TV4 här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!