Lyxfällan.
I veckans Lyxfällan försöker Magnus Hedberg reda ut 22-åriga Moas trassliga ekonomi. - Foto: Skärmdump/TV3

Moa, 22, tog lån för att festa och resa – struntade i jobbet

I veckans Lyxfällan besöker Magnus Hedberg 22-åriga Moa, vars ekonomiska situation snart är bortom räddning. Med ett enormt skuldberg och en löneutmätning riskerar Moa att förlora vårdnaden om sin dotter. Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.


I veckans avsnitt av Lyxfällan tar programledaren Magnus Hedberg färjan över till Gotland för att hjälpa Moa, 22, att ta sig ur sin minst sagt knepiga situation. Moa tampas nämligen med både en löneutmätning från Kronofogden och ett rejält skuldberg.

Moas största oro är att hon ska förlora vårdanden om sin dotter som hon har på halvtid, då dottern två veckor i månaden bor hos sin pappa i Småland. Det var just efter separationen som det började gå åt fel håll för Moa när hon inte bara lånade pengar till festande, shopping och resor – utan också struntade i att gå till jobbet.

Moa blir chockad när hon ser vad hennes pengar går till. Foto: Skärmdump/TV3

Många lån är fortfarande inte betalade och då har Moa tagit fler lån, eller vänt sig till sin pappa för ekonomiskt stöd, en sits som pappa Magnus tröttnat på. Det var även han som skickade in sin dotters ansökan till Lyxfällan. Nu sitter Moa med ett skuldberg på över 130 000 kronor, där en stor del är till sin pappa.

– Om hon inte tar den här hjälpen den här veckan kommer det inte att bli bra för henne, säger Moas pappa i programmet, som slutade räkna hur mycket han lånat ut vid 50 000 kronor.

Lyxfällan hjälper Moa, 22, – är rädd att förlora dottern

Magnus Hedbergs mål för Moa är att så fort som möjligt få bort löneutmätningen, och ännu mer skyndsamt se till att en räkning, som går till inkasso dagen efter Hedberg anlänt till ön, betalas. Men det är en knivig sits för både programledaren och Moa, då hon inte har något i hemmet att sälja.

Moa berättar även att hon lever som odiagnostiserad bipolär, vilket kan förklara hennes agerande för några år sen och satte henne i en trassliga sisten.

Hon beskriver att hon under den tiden inte brydde sig om konsekvenserna och var trött på att lägga sina pengar på räkningar och avbetalningar. Men nu oroar sig Moa särskilt för dotterns framtid.

Magnus Hedberg är orolig över att Moa inte tar ansvar för sina handlingar. Foto: Skärmdump/TV3

– Om jag förlorar min dotter förlorar jag mig själv. Förmodligen kommer jag behöva låta henne bo hos sin pappa, säger Moa.

När budgettavlan rullas in är Moa inte beredd på att hon lägger så många tusenlappar på mat, och inser att hon måste ändra på sitt beteende.

Magnus Hedberg i Lyxfällan: "Inte gjort något"

Men Magnus Hedberg är inte helt övertygad om att Moa är tillräckligt motiverad för att genomföra det som krävs för att ta sig ur sin ekonomiska kris. Därför tar tisdagens program en oväntad vändning när Moa får bege sig till coachen Philip Diab direkt, något som normalt brukar ske i slutet av programmet. 

– Moa säger att hon vill ändra på sin situation men hittills har hon inte gjort något åt den, säger Hedberg i programmet.

Moa i Lyxfällan lägger över 70 000 per år på mat

När Magnus Hedberg ska redovisa hur mycket pengar Moa faktiskt lägger på mat varje år, tar han först fram en bricka där det står 39 600 kronor, vilket är en kostnad som Konsumentverket rekommenderar för en vuxen med barn. Siffran chockar Moa, men i själva verket spenderar hon över 70 000 kronor på mat.

Nästa steg är att Moa tillsammans med sin pappa träffar Philip Diab igen, denna gång med fokus på deras relation. Där berättar pappa Magnus att han är rädd att Moa ska vända honom ryggen om han inte hjälper henne.

Moa och pappa Magnus. Foto: Skärmdump/TV3

Vill du veta hur det går för Moa?

Lyxfällan sänds tisdag 22 februari klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!