Ryska stridsvagnar rullar in i separatistområde i Ukraina
Ryska stridsvagnar rullar in i separatistområde i Ukraina - Foto: Alexei Nikolsky/TT och Roman Yarovitcyn/TT

Nu rullar ryska stridsvagnar in i separatistområden i Ukraina

Ryska stridsvagnar börjar rulla in i de separatistkontrollerade områdena i Ukraina. Över 10 000 soldater har skickats till regionen, enligt en militärkälla till Daily Mail.
– Helt oacceptabelt med ryska trupper i Ukraina, säger Magdalena Andersson till Studio Ett.


Rysslands president Vladimir Putin har förklarat utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga territorier. Ryska "fredsbevarande styrkor" har redan beordrats in. Ryska parlamentet godkände under tisdagen formellt att militären få verka utanför landets gränser.

Kort därefter spreds filmer som visar en karavan av ryska stridsfordon på väg mot området i sociala medier. 

10 000 ryska soldater har skickats in

Enligt en ukrainsk militärkälla har över 10 000 ryska soldater skickats till de rysskontrollerade områdena Donetsk, Luhansk och Horlivka under de senaste 12 timmarna.

EU:s utrikeschef Josep Borell bekräftar också att de ryska trupperna nu äntrat regionen, enligt Aftonbladet. 

President Vladimir Putin menar att det rör sig om "fredsbevarande styrkor", samtidigt som den ukrainska militären uppger att styrkorna försöker provocera fram ett krig. 

"Början på en invasion"

På Facebook har det ukrainska försvaret skrivit att två soldater dödats och 18 skadats endast under de senaste 24 timmarna, och menar att det har gjorts tre överträdelser av den ryska armén det senaste dygnet. I uttalandet skriver man även att de ryska styrkorna har skjutit med granatgevär mot den ukrainska staden Sjtjastia. 

Under tisdagen uttalade sig amerikanska säkerhetsrådgivaren Jon Finer angående situationen. 

– Ryssland har invaderat Ukraina sedan 2014 då gick in på Krimhalvön. Jag vet inte hur mycket tydligare jag kan bli. Det här är början på en invasion, säger han enligt Aftonbladet.

Peter Hultqvist: "Invasionen fortsätter"

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger på en presskonferens att invasionen av Ukraina fortsätter i och med Rysslands beslut att skicka styrkor till Luhansk och Donetsk.

— Invasionen av Ukraina började 2014 när Ryssland invaderade Krim, och fortsatte därefter med en annektering. Invasionen fortsätter i dag med det som hänt i Luhansk och Donetsk. Det här strider mot internationell lag, det strider mot folkrätten. Det är ett oerhört aggressivt beteende av den ryska regimen, och den som är ytterst ansvarig för situationen är Vladimir Putin personligen, säger Hultqvist.

— Beroende på hur Ryssland utvecklar sin aktivitet kan man fatta många olika typer av beslut. Jag ser framför mig att vi kommer att arbeta med sanktionsfrågan under en längre tid, säger försvarsministern, säger Hultqvist och fortsätter: 

— Det måste vara kännbart och tydligt, omvärldens reaktion mot den ryska ledningen och det sättet att bete sig från Rysslands sida, som strider mot all internationell lag och rätt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!