Så påverkas din plånbok av regeringens nya miljardstöd
Regeringen satsar 14 miljarder på att kompensera för de skenande el- och bränslepriserna. - Foto: Fredrik Persson/TT, Jessica Gow/TT och Jonas Ekströmer/TT

Så påverkas din plånbok av regeringens nya miljardstöd

Regeringen satsar 14 miljarder på att kompensera för de skenande el- och bränslepriserna. Det kan innebära flera tusenlappar extra för privatpersoner. Så här påverkas din plånbok av de nya åtgärderna.


De senaste månaderna har präglats av rusande priser på drivmedel, el och även livsmedel. Under måndagen meddelade finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen totalt satsar 14 miljarder kronor i ett nytt stödpaket. 

Så påverkas du av regeringens nya krispaket

Tillsammans med Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, har Expressen räknat på vilka som gynnas mest av åtgärderna som sätts in. Så här mycket kan du som privatperson få i plånboken efter de nya stöden. 

Sänkt skatt på drivmedel 

Enligt förslaget sänks bränsleskatten med 1,30 kronor per liter från den 1 juni. Detta utöver redan beslutade sänkningen på 50 öre som träder i kraft den 1 maj. 

Enligt Hjelmérs beräkningar kan det innebära en besparing på 800 kronor om man kör 1500 mil om året. 

Drivmedelskompensation 

Enligt förslaget ska alla privatpersoner som äger en bil kompenseras med 1000 kronor. Om man bor i stödområde 1, 2 eller 3 blir det ytterligare 500 kronor i plånboken. Stödområdena innefattar inte storstad. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Förlängd elpriskompensation 

För elkonsumenter i den södra halvan av Sverige, i områdena 3 och 4, föreslås en förlängd elpriskompensation i mars månad. Det kommer handla om en ersättning på mellan 100 och 1000 kronor, men det är ännu oklart när dessa betalas ut. 

Höjt bostadsbidrag 

Regeringen vill höja bostadsbidraget tillfälligt för barnfamiljer. Beloppet föreslås betalas ut från juli till och med december 2022 med ett belopp som motsvarar 25 procent av det preliminära bostadsbidraget. Det rör sig om max 1350 kronor per månad, och sammanlagt kan barnfamiljer alltså få max 8100 kronor i plånboken. 

Ökat anslag till klimatbonus

Anslaget för klimatbonusen ökas med 3,9 miljarder kronor, vilket gynnar den som köper en ny elbil. Vid ett elbilköp ska man fortsatt kunna få 70 000 kronor i ekonomiskt stöd. 

Foto: Adam Ihse/TT

Regeringens förslag på åtgärder på längre sikt 

Utöver de ovan nämnda åtgärderna föreslår regeringen också åtgärder i det längre perspektivet. 

  • Nytt och förenklat reseavdrag: 260 000 fler personer ska få ta del av det nya reseavdraget jämfört med det nuvarande. Det nya systemet baseras på avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen. 
  • Reduktionsplikten fryses: Under 2023 föreslås reduktionsnivåerna för diesel och bensin frysas till 2022 års nivåer. 
  • BNP-indexeringen av diesel och bensin pausas: Regeringen föreslår att den årliga omräkningen av skattesatser på diesel och bensin pausas för 2023, till en beräknad kostnad av 900 miljoner kronor.

Källa: Expressen

El
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!