Genrebilder på polisen
Bombdåden minskar, men allt fler riktas mot bostadshus enligt polisen. - Foto: Johan Nilsson/TT

Färre sprängningar – men fler explosioner mot bostäder

Enligt uppgifter från polisens nationella bombdatacenter så minskade bombdåden under 2021 jämfört med de två tidigare åren. Dock blir det allt vanligare att dåden riktas mot bostadshus.


Under 2021 skedde det totalt 88 explosioner. Året innan var den siffran 98 och majoriteten av dessa skedde i storstadsregionerna. Polisen menar dock att bombdåden inte bara ska ses som ett storstadsfenomen. 

Trots att den totala mängden explosioner har minskat så ser polisen att det har ökat något i region Öst och Bergslagen jämfört med 2020.

Antal explosioner per region under 2021

  • Bergslagen: 1
  • Mitt: 2
  • Nord: 3
  • Stockholm: 26
  • Syd: 41
  • Väst: 12
  • Öst: 3
  • Totalt: 88

Vanligt med kopplingar till organiserad brottslighet

Bombdåd riktas i allt högre utsträckning mot bostadshus och enligt polisen är dåden ofta kopplade till den organiserade brottsligheten.

– Det är särskilt oroande eftersom explosionerna främst sker nattetid, när folk är hemma, säger Malin Nygren, chef för Nationellt bombdatacenter i ett pressmeddelande från polisen.

Det är inte ovanligt att de som rör sig i kriminella kretsar använder sig av bombdåd som utpressningsmetod och för att skrämma folk till tystnad. Nygren ser allvarligt på utvecklingen och menar att just explosioner drabbar många fler än det tilltänkta offret. 

– Ett skjutvapen kan du rikta, men en explosion innebär fara och risk för skada i flera riktningar, säger hon.

Minskat antal beslag av explosiva varor

Polisen har även beslagtagit ett lägre antal explosiva varor än vad de tidigare gjort. En möjlig förklaring till detta kan vara att polisen gjorde ett större antal fynd mellan 2019 och 2021 när de arbetade med den särskilt riktade insatsen operation Rimfrost.

Även antalet misstänkta föremål som visat sig vara bombattrapper har minskat något men ligger fortsatt på höga nivåer. Trots att attrapperna är ofarliga så oroas polisen över det höga antalet.

Attrapperna hinner skapa rädsla och få människor att känna sig otrygga innan de konstateras vara ofarliga. Dessutom så blir attrapperna en dyr affär för samhället genom utrymningar, vägspärrar och utryckningar från polis och räddningstjänst.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!