Genrebilder på MSB logga och skyddsrum.
I de stadsdelar där det saknas skyddsrum blir de boende evakuerade istället. - Foto: Drago Prvulovic/TT och Janerik Henriksson/TT

Finns inga skyddsrum – MSB: "Får planera utrymning istället"

Det har inte byggts några nya skyddsrum i Sverige sedan 2002. Det innebär att flera nybyggda stadsdelar har för få eller helt saknar skyddsrum. Vad händer då vid en kris? Evakuering, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


Kriget i Ukraina och oron för att kriget ska komma till Sverige har fått många svenskar att lokalisera sitt närmaste skyddsrum. 

Dock har många stockholmare upptäckt att det råder brist på, eller helt saknas, skyddsrum i deras stadsdel, rapporterar SVT.

Så planerar man för en kris

Vid en kris så är det viktigt att det finns skyddsrum eller andra skyddande utrymmen, som tunnelbana eller vägtunnlar, i en stadsdel så de boende snabbt kan ta sig till säkerhet.

Ändå saknas det skyddsrum i flera stadsdelar i Stockholm, och det är inte i alla stadsdelar det finns tunnelbana. I dessa stadsdelar får man istället planera för utrymning, enligt Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

– Antingen gör man en utrymning för säkerhets skull och tömmer stadsdelen. Eller så avvaktar man tills det närmar sig fara, och då utrymmer man, säger Johannesson till SVT.

Utreder om det ska byggas fler skyddsrum

I Norra Djurgårdsstaden planeras det för 12 000 nya bostäder, men bygger man inte fler skyddsrum kommer bara en tiondel av de boende få plats i de skyddsrum som finns. En boende i stadsdelen är kritisk till att man inte har byggt några nya skyddsrum sedan 2002.

– Det är naivt att tro att det kommer vara fred för evigt, säger han till SVT.

MSB har sett att det finns ett behov av att bygga fler skyddsområden i vissa områden och myndigheten utreder nu om det är något som ska genomföras.

MSB
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!