Putins skyddsstyrka har köpt svenska vapensikten
En ukrainsk sjöman, höger, eskorteras av den ryska underrättelsetjänsten FSB från en domstol i Krim, 2018. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT, AP/TT och Johan Nilsson/TT

Putins skyddsstyrka har köpt svenska vapensikten

Rysslands säkerhetstjänst FSB och Putins skyddsstyrka FSO har under flera års tid köpt svensktillverkade vapensikten via ett ryskt företag, enligt Expressens granskning.


Fler än 1000 svensktillverkade rödpunktsikten har köpts av den ryska säkerhetstjänsten FSB och president Vladimir Putins egen skyddsstyrka till sina spetsnaz-styrkor, enligt Expressens granskning. 

Ryska spetsnaz-styrkor köpte svenska sikten

När siktena, från företaget Aimpoint, förts till Ryssland har det angetts att de ska användas för jakt. 

– Den insikten växte över tid. Vår grund är ju egentligen jakt och sportskytte och sen används samma sikten för andra ändamål, och som du säger begrep vi väl efter hand att de här produkterna försvinner in i någonting som vi inte är så intresserade av att hjälpa till med, säger vd:n Lennart Ljungfelt till tidningen.

Aimpont: "Sista interaktionen" med Ryssland

Enligt Expressen står bolaget som avsändare för en export i december 2020, vilket vd:n beskriver som “den sista interaktionen” med Ryssland. 

Sedan Krimhalvön annekterades 2014 är det förbjudet att från svenskt håll sälja produkter till Ryssland som kan användas militärt. 

Siktena är vanligtvis inte att betrakta som krigsmateriel, enligt Inspektionen för strategiska produkter. Däremot krävs tillstånd om de kan komma att användas tillsammans med krigsmateriel. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!