Hur mycket pengar har egentligen konfiskerats?
Hur mycket pengar har egentligen konfiskerats? - Foto: Francisco Ubilla/TT, Pixabay

Så många miljarder kronor har frysts från oligarkernas tillgångar

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har ryska oligarker flytt sitt land i ett försök att skydda sina miljardtillgångar. Men hur mycket pengar har egentligen beslagtagits?


Efter det att kriget i Ukraina bröt ut till följd av den ryska invasionen har EU fryst ryska tillgångar i ett försök att slå mot Vladimir Putins ekonomiska elit.

Det kommer oligarkernas pengar gå till efter kriget

Det förs nu diskussioner om huruvida pengarna kan användas för att återuppbygga Ukraina efter krigets slut, något EU-jurister undersöker.

– Vi måste se till att Ryssland betalar för sin aggression mot det ukrainska folket. Och vi är inte ensamma: vi vet att USA och Kanada tänker i samma banor, sa EU:s finanskommissionär, letten Valdis Dombrovskis i Bryssel.

Dessa personer har EU svartlistat

Den omtalade svartlistan innefattar ryssar som direkt varit involverade i, eller beordrat, övergrepp mot den ukrainska befolkningen. Det handlar om allt från militärer, makthavare, företag och oligarker med kopplingar till Kreml-makten – som misstänks för att hjälpa till att finansiera den ryska krigsapparaten.

Det råder även diskussioner och planer på att auktionera ut tillgångarna, meddelade den amerikanska presidenten Joe Biden i april. Inkomsterna skulle då skickas till både krigsoffer i Ukraina och finansiera uppbyggnaden av Ukraina.

Så mycket pengar har EU fryst

Men hur mycket pengar handlar det egentligen om?

Enligt Svenska Dagbladet har fastigheter, lyxbåtar, konstverk, helikoptrar och bankkonton till ett värde på cirka 30 miljarder euro, alltså 315 miljarder kronor, frysts runtom i EU.

"Se till att Ryssland betalar för skadan de skapat"

Enligt EU-kommissionären Valdis Dombroyskis finns det en internationell rätt som fastställer att angriparen betalar.

– Vi måste se till att Ryssland betalar för skadan det skapat, sade han i Bryssel.

Om det till slut blir så att Ryssland får stå för kostnaderna i uppbyggandet av Ukraina, kommer priset hamna på omkring 6000 miljarder svenska kronor, enligt ukrainska regeringen, rapporterar Svenska Dagbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!