Hobbyförlagens verklighet

Från bokmässan i Göteborg till Rollspelskonvent i Gröndal.


Svenska författareliten sitter i förlagsponsrade bås under den mediebevakade bokmässan i Göteborg. För hobbyförfattarna är det en annan verklighet som gäller när de vill nå ut till läsarna.

Under spelkonventet Rollspelsmässan samsas figurmålare, brädspelare och kortsamlare under samma tak i en skola i Gröndal. Här säljs, förutom stora mängder läsk, även fantasyböcker, zines och rollspelshäften.

Redaktionen bakom Fenix bjuder på tårta vid ingången för att fira tidningens femårsjubileum. Speltidningen säljer 6000 exemplar per nummer, en bra siffra för en så nischad skrift på en tuff tidningsmarknad. Men för redaktionen, som består av Tove och Anders Gillbring, är det ett heltidsarbete – om inte mer – att recensera rollspel och sköta redovisning.

– Vi har gjort 29 nummer med bidrag från ett väldigt stort antal frilansare, säger Tove Gillbring.

Vid ett långbord i övervåningens korridor sitter egenföretagarna bakom förlagen Rävsvans och Kaleidoskop sida vid sida. Där är jobbet som förläggare och författare av samma tyngd.

Krister Sundelin, från förlaget Rävsvans som är baserat i Skövde, håller upp ett blädderex av Andra Imperiet, tryckt på fint papper i Polen.

– Den tog fem år från idé till bok.

Skymningshem: Andra Imperiet beskrivs som ett space opera-rollspel med mangasmak. Spelbokens sidor är prydda med mangafigurer ritade av författaren själv.

Tobias Radesäter från Kaleidoskop tecknar även han. Hans superhjälte-rollspel Supergänget är utförd som en serietidning. Den har uppmärksammats i både serie och spelkretsar. Hans förlag ger även ut boken på engelska.

– Ett tvåsiffrigt antal internationella kunder har hittat boken via Lulu, säger Tobias Radesäter.

Print-on-demand verkar vara en modell som lämpar sig för de mindre förlagen. Även om en fysisk bok känns bra i handen blir det flera omkostnader.

– Att få boken från tryckeriet är billigare än postens avgift när jag säljer den vidare, säger Krister Sundelin.

Även handeln är representerad. I ett klassrum har Science Fiction Bokhandeln radat upp litteratur på skolbänkarna.

På väggarna hänger skolarbeten av skolans elever. Ett collage om landet Japan står i bjärt kontrast till bokomslagen. Bokhandeln har butiker i Sveriges tre stora städer och ser till att alltid medverka på konventen.

– Vi är på mässorna för att marknadsföra oss. Men det är så klart fler besökare på Bokmässan där vi också finns, säger ägaren Lennart Uhlin.

För en bokhandel är försäljningen viktigast. Men frågan är om förlagan bakom spel som Nostalgia hade nått sin publik om i närvaro av Björn Ranelid och Herman Lindqvist.

Det är ingen lyxig tillvaro för dem som hyr bord på spelkonvent. Representationsmiddagarna består av Fenix-micromat och de får tävla om uppmärksamheten med turneringar i Warhammer 40 000. Men de kunder som fått ett signerat grundpaket köper nog även komplementen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!