Det här ska du se upp för i den storknande värmen
Det här ska du se upp för i den storknande värmen - Foto: Michael Buholzer/Andrea Comas/TT

Sjuksköterskan: Det här är varningstecken att se upp för i värmen

Det är lätt att storkna i den extremhetta som ligger som ett töcken över delar av Europa och Sverige just nu. Här listar sjuksköterskan några viktiga varningstecken att ha koll på.


Den extremvärme som drabbat stora delar av Europa sveper nu in över Sverige. Imorgon, torsdag, väntar ännu högre temperaturer, som i Nordöstra Götaland och södra delen av inre Svealand kan landa på omkring 35 grader.

Så höga temperaturer är inte kroppen van vid och det är därför viktigt att vara uppmärksam, inte minst bland sjuka, äldre och barn.

Här är varningstecken du ska se upp för – enligt sjuksköterskan

Men vad är det för varningstecken man ska vara uppmärksam på då? Det berättar Eva Vallsten, sjuksköterska på 1177 Vårdguiden, mer om i en intervju med P4 Kronoberg.

– Det man brukar reagera på först är att man kissar mindre, så det är väldigt bra om man håller lite koll på hur ofta man går på toa.

Lite mer allvarliga symtom att se upp för är yrsel, illamående och huvudvärk. Äldre personer kan också uppträda förvirrat.

"Det viktiga är att det är vätska"

När det är så här pass varmt svettas vi mer – och tappar därmed mer vätska än normalt. Det behöver man se till att fylla på ordentligt.

Vanligt vatten är bäst för kroppen, men det finns andra sätt att få i sig vätska på också.

– Vill man inte dricka vatten och så, så får man ju naturligtvis dricka andra drycker, det viktiga är att det är vätska. Sen kan man ju tänka det också att det är väldigt många grönsaker och frukter som innehåller mycket vätska, och även glass som är väldigt gott ju, säger Vallsten till P4 Kronoberg.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!