Remissen vände upp och ner på Marias liv.
Remissen vände upp och ner på Marias liv. - Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Sjukhuset röjde Marias identitet – förföljdes av exet

Sjukhuset i Kristianstad röjde identiteten för Maria och hennes dotter. Brevet med remissen skickades till mannen som hon hade flytt ifrån och han kontaktade Maria – som blev livrädd för att han skulle skada henne.


För sju år sedan träffade Maria, som egentligen heter något annat, en man i en stad i nordvästra Skåne. Relationen som började bra ledde till att paret flyttade ihop. Maria ska i början av relationen inte märkt något konstigt med den nya mannen till en början. Men efter ett tag började han kritisera henne för små ting som tilltog i styrka, rapporterar tidningen Norra Skåne.

– Han var extremt svartsjuk och jag fick höra att det fanns inget som kunde stoppa honom mot mig. Allt skulle ske på hans villkor. Jag slutade träna och umgås med mina vänner. Grälen var stora och långa och jag befann mig till slut i en situation där han hade full kontroll över mig och jag hade svårt att ta mig ut. Han rörde mig aldrig fysiskt. Psykiska blåmärken syns inte utanpå. Till slut går man på tå med hög stressnivå, berättar Maria till tidningen.

Den sista natten i den gemensamma bostaden låste hon in sig i sovrummet tillsammans med sin dotter, som mannen inte är biologisk pappa till.

Maria: "Remissen vände upp och ner på allt"

I vintras flyttade Maria till Hässleholm där hon växt upp och har sin egen familj. Trots att socialen och kvinnojouren tyckte att hon skulle ansöka om skyddat boende, avstod Maria från det, eftersom mannen vid det tillfället slutat höra av sig.

– Jag har börjat känna mig fri och går i psykoterapi. Brevet med remissen från CSK vände upp och ner på allt. Trots att jag inte har varit folkbokförd på den tidigare adressen på ett par år skickar sjukhuset remissen dit. Misstaget skylls på den mänskliga faktorn. När jag ringde till CSK fick jag veta att det inte var första gången adresser har röjts, vilket är fruktansvärt, säger Maria.

Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var när Marias dotter i vintras remitterades från sin vårdcentral till barnkliniken på Centralsjukhuset Kristianstad, som barnkliniken beslutade vid remissbedömningen att flickan skulle remitteras vidare till en annan klinik.

Sekreteraren som tog hand om ärendet antecknade i journalen att remissen hade vidarebefordrats för att informerna föräldern om det skickade brevet till adressen som stod i journalsystemet "Melior". Då fanns den gamla adressen kvar i journalen, eftersom den inte uppdateras automatiskt när patienten ändrar folkbokföring.

Marias nystart i livet raderades på ett ögonblick. Mannen som mottagit brevet skickade en bild i telefonen på remissen till henne och fortsatte sedan "terrorisera" henne.

Sjukhuset ser allvarligt på det inträffade

– Man måste manuellt trycka på en särskild knapp för att adressen ska uppdateras gentemot befolkningsregistret och det gjordes inte vid det här tillfället, vilket var ett misstag, förklarar chefläkare Nina Bendahl på CSK i lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, till Norra Skåne.

En manuell uppdatering av folkbokföringen gjordes inte, och sjukhuset har tagit det inträffade på allvar och gjort en lex Maria-anmälan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!