Märta Stenevi riktar en känga till Ulf Kristersson och statsminister Magdalena Andersson.
Märta Stenevi riktar en känga till Ulf Kristersson och statsminister Magdalena Andersson. - Foto: Johan Jeppsson/Henrik Montgomery/TT

Märta Stenevi: "De har hål i huvudet"

Miljöpartiets Märta Stenevi kräver att riksdagen blixtinkallas för att diskutera klimatnödläget i Europa medan övriga partier fokuserar på en ytterligare sänkning på skatt, bensin och diesel.
– Det är irrationellt och populistiskt och en helt verklighetsfrånvänd politik, säger Märta Stenevi.


Just nu står larmrapporterna om extremhetta i hög kurs – och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är arg. Hon tycker att miljöfrågan är frånvarande i den politiska debatten inför höstens riksdagsval.

När Märta krävde på tisdagen att riksdagen skulle avbryta sin sommarsemester för att diskutera åtgärder för att motverka den rådande extremhettan möttes hon, enligt henne, av svagt intresse från de övriga partiernas håll, rapporterar Aftonbladet.

– De har hål i huvudet. Att prioritera en bensinskattesänkning, något som ytterligare kommer att förvärra koldioxidutsläppen, samtidigt som folk flyr och dör till följd av hettan, det är irrationellt och populistiskt och en helt verklighetsfrånvänd politik, säger Märta Stenevi, till tidningen.

Miljöpartiet vill ha sänkt moms på livsmedel

Just nu förhandlar regeringen med EU om en ytterligare sänkning av skatten på bensin och diesel. Miljöpartiet har tidigare utan framgång försökt stoppa skattesänkningarna.

De vill med ett extrainsatt möte i finansutskottet istället driva igenom ett förslag om sänkt moms på livsmedel men även subventionerad kollektivtrafik. Socialdemokraterna har refuserat förslaget medan Vänsterpartiet ställer sig öppna för ett sammanträde, och de övriga partierna har inte öppet tagit ställning i frågan.

Märta Stenevi riktar en känga till Kristersson

Under onsdagen intervjuas Moderaternas ledare Ulf Kristersson av Dagens Nyheter, då uppger han att människor inte ska "behöva ställa om" eller göra några livsstilsförändringar för att klimatmålen ska infrias. Han sätter istället sin tillit till att ny teknik och ett utbyggt elnät ska komma att minska utsläppen.

– Det enda jag läser i texten är att Ulf Kristersson inte längre står bakom Sveriges åtaganden i Parisavtalet. Det är fruktansvärt ansvarslöst för en statsministerkandidat. Samtidigt har vi i dag en statsminister som säger att hon värnar klimatet men inte agerar därefter och som skjuter över bördan på de som kommer efter oss, säger Märta Stenevi.

Märta Stenevi: "Klimatförändringarna bara en försmak av vad som komma skall"

Märta Stenevi menar även att de bränder, översvämningar och torkor som redan drabbat världen till följd av klimatförändringarna är en "försmak av vad som komma skall". 

– Genom att uppmuntra till konsumtion av fossila bränslen så lurar man in folk i en rävsax. Det vi ser nu är inte det nya normala, det kommer att bli betydligt värre än så här. De andra sju partierna måste sluta låtsas som att de kan sopa de här problemen under mattan för krisen är redan här, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!