I år är tantrafestivalen på Ängsbacka mindre än tidigare – men intresset för tantra ökar.
I år är tantrafestivalen på Ängsbacka mindre än tidigare – men intresset för tantra ökar. - Foto: Unsplash

Här hittar människor sig själva i Molkom – med tantra

I fjol exploderade nyheten om att ett covidutbrott skett på Ängsbacka kursgårds tantrafestival i Molkom. Nyheten spreds internationellt och utbrottet ledde bland annat till att landsgränsen mot Norge stängdes. I år är festivalen mindre än tidigare – men intresset för tantra ökar.


Fjolårets upplaga av festivalen resulterade i att 107 personer smittades av covid-19, varav två behövde sjukhusvård. Utbrottet fick Norge att skärpa reglerna för inresa över gränsen markant.

Då närvarade cirka 500 personer, varav omkring 250 var deltagare och övriga volontärer och arrangörer. I år räknar man med att ha cirka 200 deltagare, och totalt mellan 400 och 450 personer på plats. 

Tantra är enligt Nationalencyklopedin "texter inom hinduism och buddhism som behandlar riter, lära och meditationstekniker (yoga)".

Tantra – "sexrelaterat fenomen"

Årets festival inleddes i tisdags och avslutas idag, söndag. Festivalen genomförs i mindre skala med färre deltagande och ett större säkerhetstänk. 

Mediauppmärksamheten efter händelserna i förra året visade att allmänheten i första hand ser tantra som ett sexrelaterat fenomen.

– Det beror nog på att det är den mer saftiga delen för folk att skriva och läsa om, men tantra handlar mer om anknytning och expansion av oss själva än om sex. Jag förnekar dock inte att sexualitet är en väsentlig del av tantra, precis som det är av livet själv, säger Hylco Broos, numera Molkom-bo och marknadschef på Ängsbacka, till Nyheter24.

Han menar även att ämnena "sex och covid är förståeligt nog en intressant kombination att skriva om", i och med fjolårets uppmärksamhet.

Festivalen i Ängsbacka – stöd för många

Festivalledningen har i år uppdaterat konceptet, vilket innebär färre aktiviteter baserat på fysiskt intimitet. Aktiviteterna kommer istället fokusera kring egen praktik och meditationer.

Efter förra årets händelse har festivalen även en större beredskap att kunna hantera en eventuell spridning av virusinfektioner. 

– Vi ber alla som besöker Ängsbacka att ta ansvar för sin hälsa. För att stödja dem med detta ber vi dem att endast komma till festivalen när de är friska och utan symptom. Vi väljer även att hålla ett mindre Tantra-evenemang än vanliga år, så det är lättare för folk att hålla avstånd om de så önskar, säger Hylco Broos.

Ängsbacka har hållit plats för Tantrafestivalen sedan 2012, och Hylco menar att platsen har varit en stor upplevelse och ett stöd för många människor i Sverige och övriga Europa. 

Syftet med festivalen är att kunna vara sig själv utan att bli dömd – det är mycket musik, dans och umgänge på plats.

Tantra – anslutning från hjärtat

Hylco berättar att det är svårt att sätta några få ord på vad tantra egentligen är, eftersom det kan vara olika för alla. Men han menar att tantra på Ängsbacka explicit handlar till stor del om anknytning.

– Jag talar inte bara om fysisk anslutning utan snarare anslutning inifrån, anslutning från hjärtat. Om människor verkligen är närvarande med sig själva eller med andra, genom exempelvis meditation eller andra tantraövningar, ger det ofta människor mer än bara sex som folk skriver om. Sex behöver inte vara en del av allt, säger Hylco Broos.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!