- Foto: Gorm Kallestad/TT och Beate Oma Dahle/NTB/TT

Experten: Undvika mens – flera positiva effekter

Enligt Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi, finns det inga fördelar med att ha mens om man inte vill bli gravid. Att stoppa sina blödningar med p-piller kan därför vara en god idé.


I en intervju med P4 berättar Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, att det egentligen inte finns några fördelar med att ha mens om man inte vill bli gravid. Ett alternativ kan således vara att stoppa sina blödningar med p-piller.

– Det har verkligen blivit vanligare. Vi inom vården har också blivit bättre att informera om det, säger Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet. 

Hon menar att för de kvinnor som blöder mycket och riskerar järnbrist, samt för dem med kraftig mensvärk och premenstrual mensvärk kan det vara ett bra komplement att stoppa sin menstruation.

Att stoppa mensen under en period i livet ska inte påverka fertiliteten.

Äggstockarna vilar med p-piller

– Det finns snarare studier som visar tvärtom. När man tar p-piller låter man äggstockarna vila. De som använder p-piller har också mindre risk för vissa cancertyper. Så det är nog ganska bra att låta dem vila lite, säger Lena Marions till nyhetskanalen.

Lena Marions menar däremot att det är bra som ung att först se till så att mensen fungerar som den ska – innan man bestämmer sig för att sluta.

Hon påpekar även att p-piller inte heller fungerar för alla.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!