Snapchat inför verktyg för föräldrar.
Snapchat inför verktyg för föräldrar. - Foto: Unsplash

Efter skarpa kritiken – Snapchat inför föräldrasäkerhet

Nu kommer föräldrar få större inblick i vad barnen gör på Snapchat, en app som tidigare kritiserats för att främja mobbning och ätstörningar.


Förra hösten uppdagades oroväckande information från en anställd på Facebook, som kritiserade företagets inverkan på yngre användare.

I kritiken nämndes också Youtube, TikTok, Instagram och Snapchat.

Det väckte en diskussion i den amerikanska kongressen om vilka åtgärder som ska tas till för att skydda den yngre målgruppen, eftersom plattformarna används för att främja destruktiva handlingar, så som vandalism i skolor, dödliga utmaningar, mobbning, ätstörningar och manipulativ marknadsföring.

En högt uppsatt chef för Snapchat, Jennifer Stout, sade i kongressen att "det finns mer att göra", och under tisdagen meddelade företaget att ett nytt föräldraverktyg har lanserats, skriver CNN.

Så fungerar Snapchats nya föräldraverktyg

Det nya verktyget går under namnet "Family Center", och utlovar mer insikt i vem deras tonåringar kommunicerar med i chattfunktionen – utan att avslöja innehållet i konversationerna.

Ytterligare tillägg är planerat att komma i den nya funktionen. Bland annat ska föräldrar kunna se vilka nya vänner deras barn skaffar i appen, tillåtelse att anmäla oroväckande konton som interagerar med barnet och ge unga användare möjligheten att meddela föräldrarna när de rapporterar ett konto eller ett innehåll.

Föräldrarna måste skapa ett eget konto på Snapchat. Barnet måste därefter ge tillstånd till föräldrarna att använda funktionen, rapporterar CNN.

– Family Center är designat för att spegla hur föräldrar interagerar med sina tonåringar i den verkliga världen, där föräldrar vanligtvis vet vilka deras tonåringar är vänner med och när de umgås, men utan att avlyssna deras privata konversationer, skrev företaget i ett blogginlägg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!