Svedea ger en unik chans till kattägare att chippa sin misse helt gratis.
Svedea ger en unik chans till kattägare att chippa sin misse helt gratis. - Foto: Erland Vinberg/Jonas Ekströmer/TT

Katt-turnén ger sig ut i landet för att gratis id-märka katter

Nu kan kattägare på ett antal orter runt om i Sverige boka chippningstid för sin kisse – helt gratis. Bakom initiativet står Svedea kattförsäkring som åker runt i landet med sin turnébuss i hopp om att höja katters status och få fler katter id-märkta.


Har du en eller flera katter hemma? Från och med 1 januari 2023 blir det lag på att id-märka och registrera katten, det blir alltså olagligt att äga en katt som inte är registrerad hos Jordbruksverket. Lagen har tagits fram för att höja kattens status som husdjur och gör det möjligt att spåra bortsprungna katter till sina ägare. 

Nu ger Svedea kattförsäkring dig chansen att låta din misse id-märkas gratis. Det är certifierade kattchippare från bolaget som kommer med hjälp av en buss att besöka ett antal orter under september till början av november.

De som bor i närheten kan nu boka tid och på några minuter få sin katt skonsamt märkt med ett mikrochip mellan skuldrorna – utan kostnad. 

Första anhalten på turnén var Norrtälje lördagen 10 september och följs sedan av flera orter, bland annat Stockholm, Sundsvall, Värnamo, Motala, Borås och Göteborg. Totalt är det i skrivande stund 16 stopp runt om i landet, enligt Svedeas hemsida.

Höja kattens status med lagförändringen

– Det är första gången något sådant här händer. Vi hade förstås gärna besökt fler orter om det hade varit möjligt. Men vi är stolta över att kunna bidra till att få fler katter id-märkta, och vi är övertygade om att vår insats gör skillnad, säger Odd Einar, chef för djurförsäkring på Svedea till Nyheter24.

Hur går då processen till? Katt- och kattägare har ungefär femton minuter på sig från det att man går in i husbilen. Där kommer en utbildad idmärkare injicera ett chip i nacken på varje katt. När chippningen är klar får kattägaren med sig en unik kod. Det är den som gör det möjligt att spåra en bortsprungen katt till sin ägare.

För många katter i Sverige som saknar hem

– Jordbruksverkets register öppnar efter årsskiftet och då är det viktigt att kattägaren registrerar sin katt med hjälp av koden. Katter är ett av våra vanligaste husdjur, men tyvärr finns det också för många katter i Sverige som saknar ett hem. Med det nya lagförslaget kommer det gå snabbare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och identifiera vilka katter som saknar ett hem.

– Tanken på att det finns familjer därute som saknar sin katt, som de aldrig kommer möta igen bara för att de glömde att registrera sin katt. Den där lilla missade detaljen. Det gör mig ont, avslutar Odd Einar.

Källa: https://www.svedea.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!