Naturvårdsverket varnar för hälsorisk när allt fler ovana bunkrat ved inför vintern.
Naturvårdsverket varnar för hälsorisk när allt fler ovana bunkrat ved inför vintern. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Myndighet varnar – stor hälsorisk under elkrisen: "Farligare än vi trott"

Förra vintern skenade elpriserna i Sverige iväg och många blev minst sagt chockerade. Även den här hösten och vintern förväntas priserna slå i höjden, vilket har lett till att många nu samlar på sig ved för att elda. Naturvårdsverket varnar nu för de hälsokonsekvenser det kan medföra.


Hösten är på ingång och den annalkande årstiden får många att vilja mysa inomhus. Men ett orosmoln ligger över svenska hushåll, enligt Naturvårdsverket. Detta efter förra vinterns extrema elpriser som tvingar många att tänka ett extra varv kring hur man på bästa sätt ska dra ned på elkostnaderna, rapporterar P4 Blekinge.

Rekordmånga människor har därför samlat på sig ved inför hösten och flera vedproducenter i landet vittnade om tomma lager för flera veckor sedan.

"Hälsofarligt och miljöfarligt"

Nu flaggar Naturvårdsverket med en ny varning och menar att eldning nämligen kan leda till hälsofara och klimatfara, speciellt för den som inte är van att elda. 

– Det är hälsofarligt men också miljöfarligt. Ska vi elda så ska vi elda med bra material och så rent som möjligt, så vi inte förorenar för våra grannar, säger Roger Sedin som är enhetschef på Naturvårdsverket, till P4 Blekinge.

"Man ska inte myselda"

Roger Sedin menar att forskning visat att det kan vara mer hälsofarligt än vad man tidigare trott.

– Faktum är att vetenskapen visar nu att luftföroreningarna är farligare än vi tidigare trott, även om vi vetat att de är farliga. Och framförallt på barn, gravida och foster så ser man tydliga effekter vid höjda luftföroreningar, säger han till radiokanalen.

För de som ska elda menar han att det är bra om man har relativt torr ved, helst ska den ha legat ett halvår så den brinner bra och rent.

– Sen ska man inte myselda, utan man ska elda med ganska mycket lufttillförsel så det brinner ordentligt, så vi bränner sönder alla föroreningar kan man säga. Och att man då eldar med ved och inget annat. Sen om du har möjlighet såklart är det väldigt bra att ha en ny kamin eller panna, avslutar Roger Sedin.

/
El
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!