Var tredje person mellan 18-29 är missnöjd med sina tänder.
Var tredje person mellan 18-29 är missnöjd med sina tänder. - Foto: Jessica Gow/TT/Scanpix

Unga har utseendestress för munnen – påverkas av problematisk tandtrend

Trots fina tänder är många unga vuxna missnöjda med sina tänder och vägrar le. Enligt tandläkare kan det bero på sociala medier som visar upp fixade leenden som inte avviker från normen.


På fredagen infaller "Internationella leendedagen" men enligt en undersökning av Smile Tandvård har leendena blivit desto färre. Detta när var tredje person undviker att le med tänderna – då de är missnöjda med hur de ser ut. 

Störst missnöje med sina tänder finns bland 18-29 åringar. Många i den åldersgruppen går omkring och mår dåligt för tänder som är helt normala och orsaken tros vara leenden bakom de tandtrender som sprids i inlägg på sociala medier.

– Jag tror att det handlar om att det finns ett fokus på att se ut på ett visst sätt och allt utanför det upplevs som en avvikelse från normen. Följer man inte normen så blir man missnöjd, säger Lars Armbäck, nationellt odontologisk ansvarig tandläkare på Smile Tandvård till Nyheter24 och fortsätter:

– Den här normen tror jag är ett resultat av sociala medier och reklam där alla har det perfekta leendet och att man inte visar leenden som avviker från normen.

Problematisk tandtrend påverkar unga

Sedan flera år tillbaka har Smile Tandvård och flera andra tandvårdskliniker i Sverige sett en ökad efterfrågan på estetiska tandvårdsbehandlingar på många av sina kliniker. Allra störst är tandblekning men även tandreglering, framför allt de osynliga tandställningarna, som är en behandling som blir mer populär i alla åldrar. 

Även det estetiska ingreppet "Hollywood smile" har blivit en internationell tandtrend som fått fäste bland även flera svenska profiler och i deras sociala medier. Ingreppet innebär att man slipar ner de befintliga tänderna innan man täcker dem med kritvita porslinskronor.

– Det är klart problematiskt, men det ska dock poängteras att det inte är jättevanligt förekommande. Men när det görs av profiler och publiceras på sociala medier så kan man få uppfattningen om att det är vanligt.

"Det får man leva med resten av livet"

Fasaderna håller i ungefär tio år innan de bör bytas ut, samtidigt som det finns stor risk för omfattande restaureringsbehov i framtiden.

– När man väl gjort en nedslipning går det inte att gå tillbaka, utan det får man leva med resten av livet, avslutar Lars Armbäck.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!