Terrorledaren befinner sig i Sverige

"Det går inte att hindra att svenskar deltar i sådana här grupper."


Situationen i södra Somalia är ohållbar. Terrororganisationen Al-Shabaab - en del av al-Qaida - med svenske Sheikh Fuad Mohamed Qalaf i spetsen, håller regionen i schack med en brutal form av strikta sharialagar.

Släpptes från svenskt häkte - grundade Hizbul Islaam

Men terrorkopplingarna mellan Sverige och Somalia är betydligt starkare än så. Ali Yassin Mohamed är en annan svensksomalier, hemmahörande i Rinkeby, som för bara några månader sedan grundade en annan motståndsrörelse: Hizbul Islaam.

Enligt säkra källor till Nyheter24 befinner sig Ali Yassin just nu i Stockholmsförorten Rinkeby. I februari förra året frihetsberövades han i Sverige och hölls häktad i 105 dagar misstänkt för terroristbrott.

Den 11 juni förra året släpptes han. Och i september lades förundersökningen ner. Bevisningen räckte inte till. Yassins advokat, Thomas Olsson, menade att häktningen och frihetsberövandet av Yassin innebär ett hot mot alla dem som engagerar sig politiskt i världens orättvisor.

Och Yassin själv ställde upp i en efterföljande debatt och gav en bild av hur han fallit offer för den blinda terroristjakten. Yassin hävdade att han inte stöder terror utan frihet för sitt folk.

Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, försökte bevisa att Yassin varit ledande i insamling av pengar. Pengar som gått från Rinkeby till terroriströrelsen Al-Shabaab i Somalia.

Rörelsen som en annan svensksomalier, Sheikh Fuad Mohamed Qalaf, är ledande i. Och som infört strikta sharialagar i södra Somalia vilka satt skräck i lokalbefolkningen genom offentliga avrättningar, steningar och medeltida sätt att styra befolkningen.

Åklagare Ronnie Jacobsson blir förvånad när Nyheter24 berättar att Yassin befinner sig i Sverige.

–Jaså? Det visste jag inte, säger Ronnie Jacobsson till Nyheter24.

Vad var det som brast i bevisningen?

–Det var ju ett antal olika moment. Men främst handlade det om svårigheten att följa pengarna. Vi kunde följa pengarna från Stockholm till Dubai, men där tog det stopp. Främst beror det på att det inte finns ett fungerande banksystem i Somalia.

För bara några månader sedan begav sig Ali Yassin till Somalia. Där startade han upp en ny väpnad organisation, Hizbul Islaam, vars mål är att "befria Somalia från utländska påtryckningar och inhemskt förtryck". Men frågan är: till vilket pris?

Enligt Per Gudmundson, ledarskribent för SvD, som skrivit mycket om radikal islam/islamism och islamisk terrorism, har organisationen utmärkt sig som en av Somalias blodigaste.

"Exempelvis stred Islamiska partiet (Hizbul Islaam red anm) under två dagar i slutet av februari tillsammans med män ifrån Shabaab mot Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor. De dödade närmare 50 människor och sårade ytterligare 300, mestadels civila. På foton från ett propagandamöte som rörelsen höll i samband med striden ses en stor arsenal med allt från automatvapen till granatkastare, och svensken tillsammans med ledningsgruppen", skriver Gudmundsson i en ledare för SvD i mars i år.

Chefen för säkerhetspolisens kontraterrorismenhet, Mats Paulsson, menar att det inte går att förhindra svenskar från att delta i sådana grupper.

–Med nuvarande lagstiftning går det inte att hindra, rent juridiskt, att svenskar deltar i sådana här grupper, säger Paulsson till SvD.

"Han är under mycket stress just nu"

För Nyheter24 berättar en svensksomalier från Rinkeby i Stockholm att han bor precis i närheten av Ali Yassin som har ett kontor där.

Finns det någon koppling mellan Al-Shabaab och Hizbul Islaam?

–Nej, alltså de är emot varandra, säger han till Nyheter24.

–Han är under mycket stress just nu. Han är åtalad för grovt bokföringsbrott och ska infinna sig i Stockholms tingsrätt den tionde juni.

Svensksomaliern berättar att Hizbul Islaam också står bakom den hårdföra sharialagstiftningen.

Somalia - "den ultimata islamska staten"

–Hösten 2006 när de islamistiska domstolarna kom till makten styrde de i princip hela Somalia under ett halvårs tid. Förutom en liten stad där den egentliga regeringen satt, säger Per Gudmundson till Nyheter24.

–För många somalier var det första gången de såg ordning och struktur i ett land som haft kaos och inbördeskrig i 15 år. För dem var det inte enbart ett hot att bli straffad för att kolla på fotboll.

På samma gång är detta mycket farligt, resonerar Gudmundson. Eftersom organisationer som Al-Shabaab inte nöjer sig med ordning och reda.

–De vill att Somalia ska bli den ultimata islamska staten. Och det breda stödet från bland annat flera svensksomalier grundar sig egentligen i en slags patriotism. "De är de enda som står upp för mitt folk", resonerar många, avslutar Per Gudmundson för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.