Systembolaget sänker priserna på flera alkoholdrycker.
Systembolaget sänker priserna på flera alkoholdrycker. - Foto: Gier Olsen/Fredrik Sandberg/TT

Systembolaget sänker priset på favoritdryckerna

Priser på alkoholhaltiga drycker har stigit i pris i takt med inflationen. Men det finns även de varor som sjunkit i pris. Här är favoriterna som blivit billigare på dryckesjätten.


Systembolagets prishöjning i september gick inte obemärkt förbi – då detta var ett av flera företag som i takt med rådande inflation höjde priserna på flertalet varor i hyllorna. På Systembolaget höjdes främst priserna på öl och vin med 2,2 respektive 2 procent.

Ulf Sjödin, sortimentchef på Systembolaget, som pratat med Expressen menar att prissänkningarna bland annat har att göra med olika marginaler företaget jobbat med.

– Just på alkoholdrycker är grundpriset, alltså det billigaste du kan hitta, väldigt lågt. Det mesta som säljs hos oss har något högre prisläge, och därför finns det ibland utrymme för att priserna ska kunna sänkas, säger Ulf Sjödin till tidningen.

Justerar priserna efter målgrupp

En annan anledning till prissänkningar av alkoholdrycker är att man som producent eller importör av alkoholdrycker försöker hitta sin målgrupp och justerar priserna därefter.

– Den typen av prissänkningar har vi jämt, att man försöker hitta den nivån där man har sina kunder, säger Ulf Sjödin. 

Tidningen listar hela 45 alkoholdrycker som blivit billigare. Som exempel har den franska champagnen "Champagne de Saint-Gall" tidigare kostat 500 kronor till nuvarande 429 kronor. En prissänkning på 71 kronor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!