Här kan du anmäla dig till den kreativa tävlingen Vetenskapskampen.
Här kan du anmäla dig till den kreativa tävlingen Vetenskapskampen. - Foto: Gorm Kallestad/TT/Katerina Holmes/Pexels

Här är årets spännande kunskapstävling för unga – i mötet av nobelpristagare

Går du på mellan- eller högstadiet och vill briljera i en rafflande tävling om vetenskap? Då ska du anmäla dig eller din klass till Vetenskapskampen som organisationen Rising Scientists står bakom.


Med sin passionerade tro på vetenskapen vill Chanelle Scheffer, 17, få fler mellan- och högstadieelever att engagera sig i ämnena matematik, fysik, kemi och biologi. 

Tillsammans med ytterligare tre studenter har hon skapat organisationen "Rising Scientists" som via "Vetenskapskampen" ämnar att öka engagemanget för vetenskap och kreativitet hos dagens ungdomar.

– Det finns inte många möjligheter för svenska skolelever att visa upp sina akademiska talanger i sammanhang utanför skolan, så vi har tagit oss an uppgiften att skapa fler sådana möjligheter. Med spännande pris och stor ära på spel hoppas vi engagera fler ungdomar inom vetenskapen, säger Chanelle Scheffer till Nyheter24.

Chanelle Scheffer om vetenskapskampen

De deltagande högstadieeleverna kommer arbeta i grupp där de får i uppgift att göra en vetenskaplig affisch som ska beskriva sitt valda ämne enligt temat "Vetenskap i vardagen".

Chanelle förtydligar att de deltagande mellanstadieeleverna fått temat "Nobelpristagare" och kan därför skapa affischer om alla profiler som belönats med det storslagna priset för sina inspirerande insatser. 

– Både lärare, föräldrar och barnen själva kan anmäla sig. Om det är barnet självt eller en förälder som anmäler gäller det bara att de anger sin egen mejladress.

Anmälan sker innan genomförandet av uppgiften och du som lärare har möjlighet att anmäla din klass till tävlingen om du är kemi-, biologi-, fyisk-, teknik- eller matematiklärare på högstadiet. Uppgiften kan således genomföras som läxuppgift eller under lektionstid.

Vetenskapskampen – så fungerar tävlingen

Sista anmälningsdatum är 31 oktober och bidragen ska skickas in senast 31 januari 2023.

Lokal runda – Läraren anmäler hela klassen och sorterar eleverna grupper om 2-3 elever. Därefter ska grupperna göra en affisch som följer instruktionerna som sammansatts i ett kompendium till varje lärare och i en presentation för varje elev. Läraren väljer sedan ut två affischer och skickar in de till Rising Scientists.

Regional runda – Domare på regional nivå kommer bedöma de lokala vinnarna. Här väljs några bidrag per region ut och skickas in till de nationella domarna.

Nationell runda – Domare på nationell nivå bedömer de regionala vinnarna och väljer sedan ut en nationell vinnare per årskurs.

Du hittar mer information om tävlingen och reglerna här!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!