Vad är det som egentligen gäller vid julbordet?
Vad är det som egentligen gäller vid julbordet? - Foto: Gorm Kallestad/NTB/Johan Nilsson/TT

Här är de vanliga myterna om julbordet du hört flera gånger

Julmaten är fet och onyttig... eller? Inför julbordet har du säkert hört det ena och det andra kring vad man bör äta eller ej. Här ger experten svar på tal!


Julens gottebord närmar sig och vi väljer och vrakar mellan klassikerna julskinka, köttbullar, julkorv och den hederliga Janssons frestelse. 

Under julen äter svenskarna stora mängder julmat och godsaker samtidigt som det råder flera myter kring det vi väljer att mumsa på. Julbordet är ett gående bord och du kan själv välja vad samt hur lite eller mycket du vill plocka på din tallrik.

Tre vanliga myter om julbordet är att maten är onyttig, inte passar vegetarianer och att gravida inte kan äta julmat.

– Man behöver inte vara rädd för att äta julbord, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket till SVT.

Julmaten gravida ska undvika

Enligt Livsmedelsverket kan gravida äta maten på julbordet men de bör vara försiktiga med bland annat rökt eller torkat kött, gravad fisk, kalla röror och dessertostar.

Detta eftersom de kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria, därför bör produkterna ätas inom en vecka efter förpackningsdagen. 

– Sådan mat har ofta lång hållbarhetstid. Listeriabakterien behöver lång tid för att öka i antal och den blir farlig när det finns många av den. Rådet är att äta den här maten högst en vecka efter förpackningsdagen, säger Christina Lantz.

Hon berättar däremot att gravida inte bör äta mögel- och kittostar eftersom de kan innehålla listeriabakterier redan från början.

Julbordet är en riktig klassiker! Foto: Henrik Holmberg / TT

Vegetarianer blir utan julbord

När vi tänker på julbord ser många framför sig den saftiga griljerade julskinkan, köttbullarna och prinskorvar som en vegetarian förståeligt nog inte plockar på sin tallrik. En vanlig uppfattning är många gånger att julbord inte erbjuder något för dem som inte väljer kött.

– Det stämmer inte riktigt, för här har det skett en utveckling, även om det traditionellt mest har funnits kål och rödbetssallad. Det finns mycket mer goda vegetariska alternativ nu än för 20 år sedan, säger Christina Lantz till kanalen.

Gällande hälsoaspekten på julmaten, som ofta i folkmun beskrivs som "fet" eller onyttig" tycker Christina Lantz är inkorrekt beskrivet eftersom vi sällan äter julmat. Det viktiga är däremot hur vi äter resten av året samt att man helst inte ska överkonsumera.

/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!