Blir det några julklappar under julgranen i år?
Blir det några julklappar under julgranen i år? - Foto: Pixabay/Jonas Ekströmer/TT

I jul blir det mindre julklappar under din gran: "Tuffa tider"

Allt fler svenskar har köpt eller kommer att köpa färre julklappar för att ha råd med sitt julfirande i år. Men blir det verkligen helt tomt under julgranen? Det har Nyheter24 svaret på.


Inför helgens firande är det nu sista rycket att köpa julklappar till nära och kära. Eller..? I år när svenskarna slår sig ner till bords för att åtnjuta julbubblan präglas firandet av sparsamhet.

Höjda matpriser, elpriser, inflation och osäkra tider kommer att märkas i form av färre eller billigare julklappar under granen. Kanske säger den dämpade julbelysningen allt – det är tuffa tider nu.

I en undersökning gjord av Yougov som varje månad mäter hur svenskarna hanterar de stigande levnadskostnaderna har 54 procent minskat sin konsumtion som ett resultat av inflationen.

Så här många julklappar får svensken i år

De stigande levnadskostnaderna innebär enligt undersökningen att en av fem (42 procent) kommer spendera mindre pengar på julen i år jämfört med innan. Särskilt kvinnor kommer skära ned (48 procent mot 35 procent av männen). Men frågan om det faktiskt blir några julklappar under granen svarar Yougovs presstalesperson följande till Nyheter24:

– Var tredje svensk kommer lägga mindre pengar på julklappar i år. Det kommer dock fortfarande att finnas julklappar under granen. 

I undersökningen som bygger på intervjuer med 1001 representativt utvalda personer i åldrarna 18+ år , tros det att svenskarna som firar jul kommer ge bort i genomsnitt fem julklappar i år.

Det väntas även bli färre läckerheter på julbordet, eller andra rätter som slår ut de traditonella rätterna. Var femte person menar att de kommer spendera mindre pengar på mat i år.

Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!