SMHI varnar för plötslig ishalka: "Det är inte säkert att.."
SMHI varnar för plötslig ishalka: "Det är inte säkert att.." - Foto: Anders Wiklund/TT & Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för plötslig ishalka: "Det är inte säkert att.."

Nu utlyser SHMI en varning för plötslig ishalka under juldagen. Under dagen väntas Dalarna drabbas hårdast. Mot söndag kväll kan regnet röra sig österut över Örebro och Västmanland, säger meteorologen Lars Knutsson till TT.


Idag är juldagen här som är en av Sveriges stora resdagar. Många är ute på vägarna och nu varnar SMHI för plötslig ishalka på vissa av landets vägar.

– Det är inte säkert att det syns när det fryser på, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI till TT. 

Värst mot eftermiddagen: "Svarthalka" 

Halkan väntas bli som värst mot eftermiddagen och in på kvällen. På sina håll kan den vara osynlig och kallas ibland för svarthalka. 

– Det kallas i bland för svarthalka. Det är inget meteorologiskt uttryck men det innebär att vägarna ser torra ut, det är väldigt förrädiskt, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI till TT.

Anledningen är att delar av de berörda områdena väntas få regn. Temperaturen vid vägbanan stiger långsammare och kan ligga under nollan när regnet träffar den. Då fryser regnet till och det blir halt snabbt.

Dalarna drabbas hårdast

Under dagen väntas Dalarna drabbas hårdast. Mot söndag kväll kan regnet röra sig österut över Örebro och Västmanland, säger Lars Knutsson till TT. 

– Till annandagen fortsätter mildluften längre norrut. Då kan det bli regn även upp över södra Norrlandskusten men det är för tidigt att säga någonting om halkläget, säger han till TT. 

Juldagen är inte en alls lika stor resdag som dagarna inför jul, har Trafikverket tidigare uppgett för TT. Hemresorna är mer utspridda.

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!