- Foto: Claudio Bresciani/TT/Unsplash

Efter julens drickande och skål i glas – då är det dags för vit månad

Vit månad? Är du redo? Efter julens festligheter och många glas senare kan många känna för ett uppehåll. Men hur kommer kroppen reagera och när kan man förvänta sig resultat? Det har alkoholläkaren Sven Wåhlin gett svar på till Expressen.


Jul och nyår är en period då svenskar dricker som mest alkohol – och för den som redan har alkoholproblem kan högtiden förvärra situationen. 

Under julen serveras det ofta snaps, glögg och öl, varvat med champagne och ännu mer vin och bubbel till nyår. Och om du känner med dig att du druckit mycket under jul- och nyår kan ett alkoholuppehåll rekommenderas – en så kallad "vit månad".

Men undrar du däremot över hur din kropp ska reagera menar alkoholläkaren Sven Wåhlin, specialist i allmänmedicin vid Beroendecentrum i Stockholm som Expressen pratat med, att effekterna "av ett alkoholstopp kommer närmast omgående".

– En vanlig erfarenhet är att man mår bättre redan efter några dagar. Man sover bättre och får mer energi, säger han till tidningen.

"Inte ett hopplöst fall"

En vit månad innebär att du helt avstår från alkohol under en period av 30 dagar. Det kan verka enklast att börja med uppehållet på en måndag och enligt Sven Whålin är det bra att man väljer en tid man känner sig som mest trygg med.

– Man ska ha en plan, göra det så konkret som möjligt och ha ett mål. Då går det lättare. Men jag vill understryka att man inte är ett hopplöst fall om man misslyckas en gång. Alla måste träna för att bli bra på någonting. Har man då kanske druckit i stort sett varje dag, så är det inte så lätt att ta en vit månad direkt, utan man måste kanske träna lite på det.

Kroppens reaktion efter alkoholstoppet

Hur kroppen reagerar när den inte får någon alkohol kan variera, precis som suget efter alkohol kan yttra sig på olika sätt för varje person. 

– Den värsta stressen, då stresshormonerna börjar sjunka, går ur kroppen efter ett till två dygn. Så de första två dygnen är kanske värst, de kan vara lite kritiska. Då finns det fortfarande lite stresspåslag efter alkohol. Annars är det väl nästa dryckestillfälle, då man normalt skulle dricka, skulle jag säga. Så slutar man med alkoholen en måndag så kan den påföljande helgen kan vara lite kritisk för den som har en tämligen normal alkoholkonsumtion, säger Sven Wåhlin.

Till tidningen berättar Wåhlin att det räcker med ett par dagar för att man ska må bättre och samtidigt se en positiv förändring. Och till den som haft en hög alkoholkonsumtion under en längre tid och enbart söker ett litet stopp på vägen, bör enligt Sven Wåhlin, se över sina dryckesvanor längre fram.

/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!