Sheins kläder innehåller gifter – kan leda till infertilitet
Protester mot Sheins popup-butik i Toulouse, Frankrike maj 2022. - Foto: STELLA PICTURES

Sheins kläder innehåller gifter – kan leda till infertilitet

Fast fashion-företaget ​Shein har snabbt växt och drar in miljarder med kronor varje år. Men de billiga kläderna kommer också med ett annat pris. Enligt en studie från Greenpeace innehåller de både farliga och olagliga kemikalier.


Shein har snabbt blivit världens största fast fashion-företag. Med de billiga priserna har företaget snabbt etablerat sig på olika sociala medier och på TikTok ser man så kallade ”hauls” där unga visar de enorma mängder kläder de beställt hem för en billig peng. Men de kläderna kommer också med ett annat pris. Enligt en studie från Greenpeace innehåller de både farliga och olagliga kemikalier.

Olagliga kemikalier i kläderna

Greenpeace i Tyskland har köpt och testat 47 produkter från Shein. Det visade sig att 15 procent av varorna innehöll kemikalier på en nivå som gör de olagliga i EU. 32 procent innehöll farliga kemikalier på en nivå som väcker oro hos experter.

Påverkar fertilitet

Man hittade bland annat mycket höga halter av ftalater i skor och formaldehyd i en barnklänning.

Många ftalater är i dag identifierade eller misstänkta som hormonstörare, och kan göra det svårare att få barn. Studier har också visat att det finns samband mellan ftalater och astma och allergi hos barn. 

Formaldehyd är klassat av National Toxicology Program i USA och av det internationella cancerforskningsinstitutet IARC som cancerframkallande när man exponeras för det i yrkeslivet. Det är också är allergiframkallande vid hudkontakt och kan orsaka allergiskt kontakteksem. 

I ett pressmeddelande skriver Greenpeace att fynden är ”ett bevis på Sheins oförsiktiga attityd till både miljö och människors hälsa”.

”Ännu värre är att företaget, som har sitt huvudkontor i Nanjing, Kina, bryter mot EU:s miljöbestämmelser om kemikalier och riskerar hälsan både för konsumenterna och arbetarna hos de leverantörer som tillverkar produkterna”, skriver organisationen.

”Risk för cocktaileffekt”

– Det här är vi självklart mycket bekymrade över, också för att det är en väldigt populär webbshop bland unga. När det finns många olika kemikalier finns det risk för en cocktaileffekt, som bland annat kan påverka fertiliteten och öka risken för allergier, säger Mads Reinholdt vid det danska Konsumentrådet Tænk till TV2.

Hans råd är att handla sina kläder från europeiska butiker, och gärna leta efter några av de välkända märkena som EU-blomman eller Svanen. Dessa visar att produkterna är hållbart producerade

Kvinna protesterar utanför Sheins popup-butik i Toulouse, Frankrike. Foto: Stella Pictures

Tvätta kläderna – inte tillräckligt

Gränsvärdena för kemikalier som EU har satt gäller även för importerade produkter. Men när det gäller utomeuropeiska webbutiker, som Shein och Wish, efterlevs inte alltid reglerna.

– De är skyldiga att följa EU:s lagstiftning, men det är klart att det är ett problem. Man ska vara medveten om att det alltid är en risk att handla kläder på nätet från butiker som inte från Europa, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen till Aftonbladet. 

Det kan hjälpa att tvätta kläderna enligt Bert-Ove Lund. Men beroende på hur kemikalierna sitter fast i kläderna kan de släppa senare också. Det är den gruppen av kemikalier som är ett problem rent allmänt i kläder. När det gäller ftalater behövs det i i allmänhet mycket högre halter för att det ska påverka kroppen, säger han till Aftonbladet. 

Om man kan se kemikalierna i kläderna själv är Bert-Ove Lund tveksam till. Han förklarar till tidningen att kemikalierna är små och inget man ser eller kan känna lukten av. Därför är det alltid en fördel att tvätta nya plagg enligt honom.  

Stort på TikTok bland influencers

Som tidigare nämnt har Shein fått ett stort genombrott på bland annat plattformen TikTok. 

Många mindre influcencers, så kallad microinfluencers, gör samarbeten och reklam för företaget. Tiktok har blivit en oerhört viktig del av företagets marknadsföring, där videor med hashtaggen #sheinhaul trendar – korta videor där användare visar upp kläder som de köpt på Shein.

Anställdas hemska förhållanden  

Det har tidigare rapporterats om de usla förhållandena för de anställda på Sheins fabriker i Kina.

En granskning som amerikanska Channel 4 gjorde i höstas visade att de anställda ofta jobbar upp till 18 timmar per dag, sju dagar i veckan. På en fabrik tjänar de så lite som 38 öre per klädesplagg de tillverkar.

Shein skickar varje klädesplagg i en egen plastpåse. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Bra att tänka på när du handlar kläder

  • Textilindustrin bidrar till stora kemikalieutsläpp i de länder där textilierna tillverkas. Ett bra sätt att minska miljöbelastningen från textil är att låna, ärva, hyra eller köpa textilier second hand. När du köper second hand har dessutom överskott av kemiska ämnen redan tvättats ur textilen.
  • En del av de kemikalier som används under tillverkningen finns kvar i de kläder du köper. Tvätta därför ny textil innan användning, så undviker du att få överskottskemikalierna direkt på kroppen. Det kan vara extra bra att tänka på om du köper ny textil till barn, eftersom de är särskilt känsliga mot kemiska ämnen.
  • Företag har ett ansvar för att de varor som finns till försäljning inom EU är säkra ur hälso- och miljösynpunkt. Men om du beställer något via nätet direkt från en leverantör utanför EU, omfattas den varan inte av samma lagkrav. I värsta fall kan varan innehålla ämnen som är förbjudna i EU eftersom ämnena är skadliga för hälsa eller miljö. Om du vill köpa textilier på nätet är det därför bra att försöka ta reda på om det du vill köpa är tillverkat för att kunna få säljas i EU.
  • Vissa miljömärkningar kan innebära ett ökat skydd för hälsan och miljön. Svanen, Bra Miljöval, EU Ecolabel och GOTS är miljömärkningar som arbetar med kravställningar utifrån ett livscykelperspektiv, det vill säga att de ställer krav från råvaruframställning och produktion till användning och avfallshantering.

Källa: Kemikalieinspektionen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!