I domen skriver tingsrätten att pojken varit medveten om vilket budskap han spridit
I domen skriver tingsrätten att pojken varit medveten om vilket budskap han spridit - Foto: Johan Nilsson/Claudio Bresciani/TT

Tonårspojke stoppades med Hitler-dekal på a-traktor: "Full gas"

Polisen i Värmland stoppade en A-traktor i somras och dekalen de hittade på bilens vindruta ledde till att den 17-årige chauffören blev dömd för hets mot folkgrupp.


Det var i somras som polisen i Värmland stoppade en A-traktor som kördes av en 17-årig pojke. Polisen misstänkte att allt inte stod rätt till och bestämde sig för att göra en kontroll, rapporterar Expo. 

Det visade sig att pojken inte hade rätt att köra A-traktorn men det var inte det enda som fångade polisens uppmärksamhet.

I vindrutan hängde nämligen en dekal med ett antisemitiskt budskap.

Hets mot folkgrupp

”Gör som Hitler, full gas”, stod det över hela rutan i nederkant. Patrullen dokumenterade dekalen och bilen beslagtogs för vidare utredning, skriver tidningen.

Pojken misstänktes för hets mot folkgrupp och olovlig körning, den senare erkände han. I förhör har han uppgett att han inte tänkt att texten varit något rasistiskt utan att det varit ett skämt om att köra fort.

Han berättade också att dekalerna satt där när han köpte fordonet en månad tidigare.

”Plågsamt tydlig”

I början av december dömdes tonårspojken av Värmlands tingsrätt för hets mot folkgrupp. I domen skriver tingsrätten att pojken varit medveten om vilket budskap han spridit.

”Associationen till koncentrationslägren under andra världskriget blir plågsamt tydlig.”, skriver tingsrätten och menar att offrens lidande har reducerats till ett skämt om att köra fort.

Pojken döms till 20 timmars ungdomstjänst för hets mot folkgrupp och olovlig körning enligt Expo. 

Den antisemitiska dekalen på A-traktorn. Foto: Polisens förundersökning
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!