Skoleleverna tvingas ha toa-skylt runt halsen
Enligt rektorn ska toa-skylten skapa trygghet och förutsägbarhet. - Foto: Stefan Jerrevång/TT & Pexels

Skoleleverna tvingas ha toa-skylt runt halsen

Elever tvingas bära en skylt runt halsen om de behöver gå på toa under lektionstid. Rektorn på Internationella Engelska skolan försvarar rutinen trots kritiken.


Internationella Engelska skolan i Landskrona har 600 elever och årskurserna sträcker sig från förskola till niondeklass.

I den allmänna informationen om skolan skriver de att man vill skapa en säker, lugn och engagerande skola där lärare kan undervisa och elever lära sig.

Valt att lämna skolan

Men skolan har varit i blåsväder under en längre tid. Lärare har valt att lämna skolan och föräldrar talar om en tystnadskultur som byggts upp kring verksamheten, enligt HD/Sydsvenskan. 

I somras byttes ledningen på skolan ut och samtidigt infördes nya rutiner. 

"Kisskylten"

HD/Sydsvenskan, var först med att rapportera om den skylt som elever nu måste bära när de ska på toaletten. Skylten är mellan 10 och 15 centimeter lång och har en toalettstolssymbol i ena ändan. Skylten ska bäras om halsen varje gång eleverna behöver gå på toaletten under lektionstid. 

Syftet bakom skylten har motiverats med att personalen då ska veta varför eleven är ute i korridoren.

HD/Sydsvenskan har varit i kontakt med en upprörd förälder som inte uppskattar den nya "kisskylten"

Rektorn försvarar skylten: "För att skapa trygghet"

Expressen har varit i kontakt med skolans rektor Alma Fazlic som säger att skolledningen är förvånad men också ödmjuk inför kritiken.

– Vi har dock inte upplevt att rutinen uppfattats som begränsande. Inget barn ska känna sig utpekat för att det går på toaletten. Rutinen är utformad för att skapa trygghet och förutsägbarhet, säger hon till tidningen.

Enligt rektorn finns två toalettlappar per klassrum. 

– Ytterst handlar det om skolans skyldighet att alltid veta var varje elev är. Vi tycker det är viktigt att eleverna deltar i lektionerna och inte uppehåller sig i korridoren i onödan. Men det innebär inte en begränsning av att gå på toaletten. 

Enligt rektorn är det inte heller något tvång att bära toalettlapparna om halsen.

– Snöret finns för att underlätta för särskilt de yngre barnen, så de inte tappar bort lappen, säger hon till tidningen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!