Brevbäraren Emilia Leijon Amrén larmade i medier om en ohållbar arbetsvardag på Postnord.
Brevbäraren Emilia Leijon Amrén larmade i medier om en ohållbar arbetsvardag på Postnord. - Foto: Privat/Jessica Gow/TT

Brevbäraren Emilia anmäler Postnord – efter larmet om arbetsmiljön: "De kommer aldrig ge sig"

Visselblåsaren Emilia vittnade om en stressig situation på Postnords postkontor i Stockholm. Då fick hon en erinran från företaget för att ha brutit mot företagets riktlinjer och hotade med uppsägning. Nu anmäler hon sina chefer för visselblåsarlagen.


Efter att ha arbetat sex år på Postnord i hemorten Östersund bestämde sig brevbäraren Emilia Leijon-Amrén för att testa på arbetet i huvudstaden. Hon fick en plats på postterminalen i Stockholmsförorten Årsta, där hon började arbeta i maj 2021.

Det som skulle göra Emilia en erfarenhet rikare slutade med en tuff utgång. I stället kände Emilia snabbt den starka tidspressen kring att hinna få ut all post på en viss tid och att mängden post var omöjlig att leverera på så kort tid som förväntades.

Hon fick till slut svårt att sova på grund av stressen, blev deprimerad och tappade matlusten. När hon valde att ta upp arbetsproblemen blev hon ifrågasatt av en chef. 

Emilia fick en erinran av Postnord

Emilia valde senare att tala ut i media mot postens varannandagsutdelning som Postnord började med i Stockholm 2021. I november fick hon en erinran av sin arbetsgivare. I den står det att hon brutit mot företagets riktlinjer och att hon brutit mot "lojalitetsplikten" gentemot sin arbetsgivare samt att hon kan få sparken om hon fortsätter prata med media. 

– Jag blev väldigt chockad och förbannad. I stället för att lägga tid på att jobba med de uppenbara problemen så ska de straffa mig, det är ett märkligt fokus tycker jag. Frågan är hur man ska kunna larma om missförhållanden om man inte får uttala sig om vilka problem som finns på arbetsplatsen, säger Emilia Leijon Amrén till tidningen Mitti.

I slutet av 2022 togs Emilias fall upp i TV4:s program Kalla fakta. Där medverkade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som kommenterade fallet:

– Här är det en brevbärare som har följt alla regler och kriterier som är uppställda i lagen, och som sen blir utsatt för repressalien. Det finns ett uttryckligt förbud mot det i visselblåsarlagen.

Till TV4 Nyheterna säger Postnord att man inte vill kommentera Emilias ärende samt att företaget varje år gör medarbetarundersökningar och att de inte sett något som tyder på att det råder tystnadskultur på företaget.

"Postnord kommer aldrig ge sig"

Nu har Leijon Amrén gjort en polisanmälan mot Postnord. Hon hoppas att anmälan kan komma att hjälpa de personer som i framtiden väljer att arbeta för företaget. Efter att Emilia talat ut i media ska hon ha fått ta emot flera brevbärares vittnesmål.

– Jag har fått otroligt mycket pepp och även tagit del av andras vittnesmål. Det har verkligen hjälpt mig.
Tyvärr tror jag inte på någon förändring. Postnord kommer aldrig ge sig, avslutar Emilia Leijon Amrén till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!