Så här kan du göra sportlovet roligt utan att aktiviteterna påverkar din plånbok allt för mycket.
Så här kan du göra sportlovet roligt utan att aktiviteterna påverkar din plånbok allt för mycket. - Foto: Patrick Sörquist/TT/Fredrik Sandberg/TT/Pontus Lundahl/TT

Lista: Sex spartips inför plånbokskrisen på sportlovet och i skidbacken

Det närmar sig sportlov för flera barn och unga i landet. Många barnfamiljer åker till fjällen medan andra väljer hemester i en ekonomisk synvinkel efter årets fattigaste månad. Här listar Nyheter24 några råd att tänka på inför sportlovet.


Trots ett osäkert ekonomiskt läge, med bland annat höga elpriser, hög inflation kommer många sportlovsfirare inte hålla hårdare i plånboken i år jämfört med tidigare år. Sportlovet infaller lite olika beroende på var i landet man bor, men förutsättningen är ändå samma – en vecka ledigt för att hitta på vad man vill.

Många svenskar vill åka skidor i fjällen på sportlovet och det är inte alltid en billig historia. Men det är inte alla sportlovsfirare som kan ha en alltför hög budget och om man egentligen behöver jobba kan en veckas ledighet kännas svårt att fylla upp.

Men har du däremot fortfarande möjlighet att njuta av ledighet på sportlovet eller en skidsemester norröver finns det flera spartips att utgå från – för en lyckad ledighet som inte väger allt för tungt i plånboken.

Här kan du läsa mer om försäkringsmissarna som kan stå dig dyrt i backen på sportlovet.

Lista: Sex tips inför plånbokskrisen på sportlovet och i skidbacken 

  1. Åker ni till fjällen kan ni åka tillsammans med en annan familj för att dela på boendekostnaden. Delar ni på kostnaden kan ni se om ni har råd att bo nära backen för att slippa lägga tid och pengar på transport.
  2. Om det fungerar ur en ekonomisk synvinkel är det bra att åka på veckor när alla andra inte är i backen. Här fungerar det återigen igen att åka tillsammans med en annan familj, det kan hålla nere mat- och boendekostnaderna. 
  3. Skidskola kan vara bra för barn, som lyssnar bättre till en utomstående person. Men är du en duktig skidåkare, med flera års erfarenhet samt med en pedagogisk läggning är det inte säkert att en lärare behövs. 
  4. Behöver du köpa ny utrustning till skidbacken finns det många som säljer urvuxna skidkläder till ett bra pris.
  5. Blir det ingen resa norröver kan ni alltid se vad din kommun tillsammans med olika föreningar erbjuder för aktiviteter. 
  6. Du kan spara över cirka 9 000 kr på att åka veckan innan eller efter sportlovsveckan, räknat på om du reser som barnfamilj. Det du framförallt kan spara pengar på är boendekostnaden och maten. Du sparar däremot inga pengar på liftkorten då priserna ofta inte skiljer sig på högsäsongen. Lagar ni dessutom maten i stugan ni hyr och tar med lunchen till backen kan du spara nästan 5 000 kronor på en vecka.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!