Den 20 februari får de första hushållen ta del av elstödet.
Den 20 februari får de första hushållen ta del av elstödet. - Foto: Janerik Henriksson/TT/TT Arkivbild

Nu kommer efterlängtade elstödet – det här ska du INTE göra med pengarna

Nu delas det ut första elstödet ut till hushållen i Sverige. Så här kan du använda din utbetalning och vad du framförallt i första hand inte bör spendera ditt nyinkomna elstöd på.


De första utbetalningarna sker 20 februari och betalas ut av Försäkringskassan till hushåll i mellersta och södra Sverige. Utbetalningarna på 17 miljarder kronor väntas nå elkunderna från onsdag 23 februari och framåt, senast den 7 mars ska de flesta svenska hushåll ha fått sina pengar.

Det är personer bosatta i elområde 3 eller 4 som får kompensation för höga elräkningar, pengarna betalas ut till de privatpersoner som stod på elnätsavtalet 17 november 2022.

De hushåll som senast 13 februari anmälde ett konto till kontoregistret hos Swedbank får pengar först, medan resterande hushåll får sitt stöd utbetalt via avi.

Ha en sparbuffert på två månadslöner

När du väl får elstödet är det enligt flera sparekonomer inte bra att rusa iväg och handla ting som inte är nödvändiga i detta nu. Till Göteborgs-Posten tipsar flera sparekonomer hur du ska tänka när du väl får ditt stöd utbetalat.

Ett bra tips är att man har en sparbuffert på två månadslöner och om man inte har det – bör elstödet gå dit. Om ditt hushåll däremot har en sparbuffert på två månadslöner kan man överväga en extra amortering på eventuella bostadslån.

– Har du mer än tre gånger din inkomst i lån eller ett lån på över 70 procent av bostadens marknadsvärde bör du prioritera en amortering, säger privatekonomen på Swedbank, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank, till GP.

Det här ska du inte göra med elstödet

  1. Lägg inte pengar på saker som du inte behöver. Det kan exempelvis vara kläder, restaurangbesök och nöje. I stället kan man sätta av något till en kommande semester i sommar.
  2. Har du skulder är det läge att börja betala av dem. Det kan bli en räddning för många företag som står på tröskeln till att inte kunna betala sina elräkningar i vinter.
  3. Låt bli att konsumera i första hand. Man har varit ganska restriktiv till att ge stöd till hushållen för att undvika en konsumtions-boom, där hushållen tar sitt stöd och konsumerar saker man inte behöver just nu. 
  4. Glöm inte att man måste leva också! Ta vara på eventuellt överskott från elstödet, fyll på din buffert eller passa på att flytta pengar till konton med bättre räntor.
El
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!