Vissa tecken på för mycket stress kan vara lätta att missa
Vissa tecken på för mycket stress kan vara lätta att missa - Foto: Pexes/Privat

Vanliga tecknet på för mycket stress – som många missar: "Ignoreras"

Är du rädd att du stressar för mycket? Här är tre viktiga varningstecken att ta på allvar, enligt psykologen Anders Herrmann.


Att hinna med fritidsintressen, vänner, familj och återhämtning i en stressig tillvaro är en ständig kamp för många. 

Men faktum är att kortvarig stress sällan är farlig. För Nyheter24 berättar Anders Herrmann, psykolog och expert inom stress på Mindler, att symtom på stress är kroppens sätt att hjälpa till att klara av en påfrestande situation. 

Så vet du om du stressar för mycket

Stressen övergår till att bli potentiellt farlig om man inte är noga med att återhämta sig mellan tillfällena. Då ligger man också i riskzon för att stressa för mycket. 

Förhöjd puls, muntorrhet, svettningar, oro och tunnelseende är vanliga symtom under tillfällig stress. Men när det gäller en för hög, långvarig stressnivå kan de vara lite lättare att missa.

– Det kluriga med långvarig stress, där belastningen och stressnivån långsamt ökar över en längre tid, är att individen ofta vänjer sig till den nivån. Då kan man missa symtom på den ökade stressnivån, säger Anders Herrmann.

Experten: "Ett vanligt tecken som ofta missas"

Så, vilka symtom ska man se upp för?

– Ett vanligt tecken som ofta missas eller ignoreras är en förändrad förmåga att somna, säger Herrmann och fortsätter:

– Ett annat tecken som ofta missas är att inte längre intressera sig för, eller ta sig tid för, sådant som man förut gjorde för att återhämta sig. 

Ytterligare ett svårtolkat symtom som Anders Herrmann lyfter är behovet av att vara ständigt sysselsatt, exempelvis genom att hela tiden kolla till mobilen.

Han poängterar att ovan nämnda tecken eller beteendeförändringar inte behöver vara kopplade till långvarig stress, utan kan ha andra, helt naturliga förklaringar också. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!