Så här får du vårens första budbärare, snödroppen, att överleva utomhus och inomhus.
Så här får du vårens första budbärare, snödroppen, att överleva utomhus och inomhus. - Foto: Mats Andersson/TT/Mons Brunnius/TT

Så lyckas du med dina snödroppar – så trivs den i alla lägen och väder

Snödroppen är kanske den mest kända bland de lökväxter som blomstrar i början av våren. De är ett härligt vårtecken – som går att plantera lika bra utomhus som inomhus.


Nu är det mars och det nalkas ljusare tiden. I jorden ligger det just nu ett helt växtrike som väntar på vårens intåg, bland annat de klassiska snödropparna som är en av årstidens första budbärare.

Snödropparna blommar i början av våren eftersom träden ännu inte fått några löv. På grund av detta når solens strålar ner till blommorna – som ger vårglädje på långt håll i ett blomsterhav eller på nära håll. 

Trots att mars månad kan överraska med rejäla frostnätter eller några omgångar med snö klarar snödroppen av kylan. De har nämligen en förmåga att lagra vatten på ett sätt som gör att blomman inte krackelerar av den bitande kylan.

Men det gäller helt enkelt att ha tur med vädret. För blir det ett alltför tjockt snötäcke under lång tid hinner snödroppens blomningstid ta slut.

Så planterar du snödroppar

  1. Plantera snödropparna redan på hösten så kommer du kunna njuta av de första blommorna i början av våren. De små blomlökarna ska planteras tre gånger så djup som lökens storlek. De kan även planteras som plantor i tillväxt inför våren.
  2. Snödroppar kan planteras i soliga till halvskuggiga lägen. Välj en plats som i längden kommer ge mer av solen. 
  3. Snödroppar är anspråkslösa när det kommer till jord men däremot gäller det att jorden är väldränerad. De trivs bäst i mullrik jord eftersom den är fuktighetshållande på högsommaren.
  4. Snödroppar kan du även fortsätta odla i kruka en period innan de grävs ner när tjälen gått ur jorden, det vill säga steget efter att snön smält. Gräv ett hål som är lite större än storleken på krukan och fyll ut med mullrik jord och sätt jordklumpen med lökarna på samma nivå som de satt i krukan. 

Snödroppar i kruka inomhus

Om du vill ha dina snödroppar inomhus bör de placeras så svalt som möjligt. Snödropparna kan överleva längre om de placeras i ett norrfönster eftersom lökarna lätt torkar ut vid för mycket värme.

Undvik övervattning eftersom blommorna riskerar att mögla. Ställ sedan ut krukan efter blomning utan att chocka dem med allt för svala temperaturer. Du kan även vänja ut dropparna några dagar med en fiberduk över om kyla och vind väntas. Utomhus kan de sedan fortsätta växa i kruka eller grävas ner efter blomningen.

Snödroppar är ett gott vårtecken. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Det här visste du inte om snödroppar

Fastän blommorna är vita som snö är snödropparna i själva verket färglösa. Klämmer du på ett kronblad blir den genomskinlig, vilket beror på att de små luftbubblorna som speglar ljuset har försvunnit.

Snödroppar doftar som honung och den söta doften kommer från insekter som samlar pollen från blommorna.

Källa: Land

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!