I veckans "Uppdrag Granskning" framgår det att en man donerar spermier privat och har nu uppskattningsvis runt 25 barn
I veckans "Uppdrag Granskning" framgår det att en man donerar spermier privat och har nu uppskattningsvis runt 25 barn - Foto: Jessica Gow & Kallestad, Gorm

"Sven" donerar spermier privat – har bidragit till 25 barn

Att donera spermier privat kan vara klurigt rent juridiskt, så länge man inte tar betalt för det. En man som kallar sig "Sven" säger i "Uppdrag Granskning" att han har omkring 25 barn efter att ha donerat spermier till kvinnor privat.


I det senaste avsnittet av SVT:s dokumentärprogram Uppdrag Granskning får tittarna följa ”Sven”, en man som donerar sina spermier privat. 

”Sven”, heter egentligen något annat och han åker till kvinnor i landet som vill ha barn. Själva inseminationen sker helt utanför sjukvårdens kontroll.

– Ett barn per kommun ser jag som en gräns, säger han. 

Donerat spermier som resulterat i 25 barn

Det var under 2016 som han började donera sina egna spermier via en klinik men strax därefter ska han istället ha kommit i kontakt med kvinnor som sökte hjälp utanför sjukvården. 

Med sina två biologiska barn så uppskattar han att han varit med att skapa omkring 25 barn totalt. 

– En ganska magisk känsla att veta att man har kunnat hjälpa barn till världen som aldrig hade funnits annars. 

Lagen gällande privata donationer är inte tydlig. Det kan vara olagligt att ta emot pengar för spermier, därför menar Sven att han inte tar betalt utöver sina omkostnader för resa och uppehälle. 

Sven berättar att han max tillåter ett barn per kommun. Foto: Skärmavbild/SVT
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!