EU vill nu införa digitalt körkort direkt i din mobil eller i en annan digital enhet.
EU vill nu införa digitalt körkort direkt i din mobil eller i en annan digital enhet. - Foto: Emil Langvald/TT/Jonas Ekströmer/TT

Då kan digitala körkort bli verklighet – fysiska lappen blir historia

Snart kan ditt rosa körkort bli ett minne blott. EU vill införa digitala körkort för alla medlemsländer som ska finnas i din telefon eller i annan digital enhet.


Den 1 mars 2023 la EU-kommissionen fram ett förslag om att modernisera körkortsreglerna, detta genom att bland annat införa ett digitalt körkort som ska gälla i hela EU. 

För innehavarna ska det digitala kortet göra det enklare att uppdatera med ny bild. När någon även utökar sina behörigheter, till exempel väljer att ta körkort för tungt släp, behöver personen inte skaffa ett nytt kort.

Digital hantering skulle dessutom göra det enklare för personer med ett körkort från länder utanför EU att byta till sig ett EU-körkort. Det digitala körkortet skulle även innebära att information som omfattas av körkortet skulle kunna hållas mer aktuell. 

Digitalt körkort underlättar tillvaron för polis

Det digitala körkortet kan även underlätta tillvaron för rättsväsendet. I dag är det bland annat svårt för polisen att ta reda på om körkort som är utfärdade i andra länder har blivit indragna.

EU-kommissionen skriver följande: "De nuvarande EU-reglerna om gränsöverskridande verkställighet har bidragit till att utländska trafikförövare inte förblir anonyma. Trots det ledde omkring 40 procent av de gränsöverskridande brotten inte till straff 2019, antingen på grund av att förövarna inte kunnat identifieras eller på grund av att betalningen inte krävdes in". 

Det här händer med ditt gamla körkort

Förslag om ett digitalt körkort kan såldes åtgärda detta genom att berörda myndigheter får åtkomst till nationella körkortsregister.

Enligt EU-kommissionens förslag kommer fysiska och digitala körkort att användas parallellt under en övergångsperiod. Den som vill fortsätta med det traditionella fysiska körkortet ska få fortsätta göra det då det digitala körkortet ska vara standard.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!