Suzanne Axell möter kritik för hennes nya samarbete med den digitala vårdjätten Kry.
Suzanne Axell möter kritik för hennes nya samarbete med den digitala vårdjätten Kry. - Foto: Jonas Ekströmer/TT/Pressbild/Kry

Ilska mot Suzanne Axells nya jobb efter Fråga doktorn

För att visa att man är en landets största vårdcentraler har Kry tagit hjälp av den folkkära Fråga doktorn- profilen Suzanne Axell. Men samarbetet kritiseras i sociala medier och av Dagens ETC. Nu ger Axell och vårdjätten svar på kritiken.


I veckan dök journalisten Suzanne Axells, 67, ansikte upp i nätläkarföretaget Krys senaste kampanj på planscher och torg runt om i landet. För många är Axell känd som en profil från Fråga doktorn, vilket hon var programledare för i 18 år, mellan åren 2003 och 2021. 

På bilderna syns en leende Suzanne Axell med texter som "På min vårdcentral har jag en fast läkarkontakt som kan min sjukdomshistorik", med tillhörande text att man kan göra val och lista sig på en av Krys vårdcentraler.

Däremot möts Axells leende av sura miner bland folk på sociala medier som menar att Suzanne "sålt ut sig". 

Suzanne Axell om kritiken: "Arga herrar mejlar"

Även Dagens ETC kritiserar Axells nya jobb. Tidningen påpekar att Kry kritiserats för att dränera den offentliga vården genom att främja patienter med lättare åkommor. Medan patienter med större behov blir kvar hos de vanliga vårdcentralerna, samt att det är dyrt för regionerna att betala nätläkarbolagen. 

I en intervju med Expressen ger nu Suzanne Axell svar på den kritik som riktats mot hennes samarbete med den digitala vårdjätten Kry.

– Det är sorgligt att arga herrar mejlar och är elaka och upprörda över vad jag väljer att arbeta med. Jag fick ett erbjudande, det är inget jag ska behöva skämmas för. Och nej, jag jobbar inte gratis för ett privat företag, bara för många välgörenhetsprojekt i det tysta. Starka kvinnor upprör tydligen när vi har mage att ta plats, säger Susanne Axell till Expressen.

Kry har tidigare samarbetat med Suzanne Axell

För att visa att man är en av Sveriges största vårdgivare med 28 vårdcentraler runt om i landet har man nu alltså tagit hjälp av Suzanne Axell. Krys presschef Jonas Beltrame-Linné som Nyheter24 varit i kontakt med berättar att Kry redan i förra hösten jobbat med Suzanne. 

Hon har även tidigare programlett Krys satsning "Doktorn svarar", då ställde hon frågor till Krys läkare och psykologer som kommit in från patienter. 

Kry ger svar på kritiken: "Uppriktigt ledsen"

Jonas Beltrame-Linné berättar att utifrån det tidigare samarbetet så skrev den nuvarande kampanjen nästan sig själv, tillsammans med Fråga doktorn-profilen.

– Suzanne är ju en av Sveriges mest erfarna programledare som förstår vad Kry gör och varför det är så viktigt att utveckla vården till att bli mer inkluderande och tillgänglig, inte minst för äldre. Valet av vårdcentral är ju ett av livets viktigasteval och med Suzannes hjälp tror vi att fler kan inse det och förstå att Kry finns även fysiskt och inte bara digitalt, säger Jonas Beltrame-Linné och tillägger om den kritik och negativa ordval som riktats mot Suzanne i sociala medier.

– Jag blir uppriktigt ledsen när jag ser det hat och skitsnack som som vissa få riktar mot Suzanne i sociala medier just nu där de bland annat hånar hennes dialekt och säger att hon inte borde jobba längre. Suzanne är en så fin och fantastisk människa som inte förtjänar att utsättas för hat på grund av ett hederligt arbete hon utför hos oss.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!