Topphemliga krigsplaner läckta i sociala medier – utreds av Pentagon
Hemliga dokument om kriget i Ukraina har läckt i sociala medier. Arkivbilder. - Foto: AP/TT & Kateryna Klochko/TT

Topphemliga krigsplaner läckta i sociala medier – utreds av Pentagon

Topphemliga dokument som visar planer om kriget i Ukraina har cirkulerat i sociala medier. I dokumenten finns detaljer om hur Nato och USA ska bygga upp den ukrainska militären för en offensiv, rapporterar New York Times.


Dokumenten innehåller bland annat detaljer om hur USA och Nato ska bygga upp den ukrainska militären inför en planerad offensiv mot Ryssland. De hemligstämplade dokumenten har publicerats på bland annat Twitter och Telegram, rapporterar New York Times.

USA har inlett en utredning

Vita huset jobbade under torsdagen med att få bort dokumenten som cirkulerat på nätet och försvarsdepartementet Pentagon har inlett en utredning gällande läckan.

Vem som läckt dokumenten är fortsatt oklart. 

– Vi är medvetna om rapporterna om inlägg i sociala medier och vi tittar på saken, säger Sabrina Singh, pressekreterare vid Pentagon till New York Times. 

Vapenleveranser och förmågor

De läckta dokumenten består bland annat av fotograferade diagram över förväntade vapenleveranser och uppskattningar av de ukrainska truppernas förmågor.

Militäranalytiker bedömer dock att dokumenten har manipulerats. Bland annat överskattas antalet döda på den ukrainska sidan, samtidigt som de ryska dödstalen underskattas.

Det skulle kunna tyda på ett försök till rysk desinformation, enligt tidningen.

I de läckta dokumenten finns det ingen information om när eller hur Ukraina planerar att genomföra sin offensiv. Samtidigt kan det för ett tränat öga ge en inblick i den ukrainska krigsplaneringen, New York Times.

USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!