Skator är fridlysta i Sverige
Skator är fridlysta i Sverige - Foto: Claudio Brescianti/ TT/Janerik Henriksson

10 svenska djur du inte visste var fridlysta – får inte störas eller skadas

Fridlysta djur får varken störas, skadas eller dödas. Nyheter24 listar tio fridlysta djur och berättar vad du gör om de skulle komma till din tomt. Vi delar även med oss av några enkla knep för att förebygga så att djuren inte kommer alls.


I Sverige i dag finns det enligt Naturvårdsverket 27 fridlysta däggdjursarter, 250 fågelarter, 7 kräldjursarter, 13 groddjursarter och 31 arter av ryggradslösa djur.

Detta får du inte göra med ett fridlyst djur

Alla dessa arter är fridlysta vilket betyder att dessa är förbjudna att döda, skada och fånga in. Detta gäller för djurens alla levnadsstadier. 

Vissa djur är även förbjudna att störa, speciellt under känsliga perioder i djurens liv så som under parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttperioder. Man får inte heller förstöra djurens sov- och viloplatser.

Fridlysta djur i Sverige

Nedan listar Nyheter24 tio djur som är fridlysta i Sverige som du varken får döda eller störa, som du kanske inte visste om sedan tidigare. 

  • Brunbjörn 
  • Kopparödla
  • Snok
  • Huggorm 
  • Vanlig groda
  • Dammfladdermus
  • Hasselmus
  • Stinkpadda
  • Större ekbock 
  • Lövgroda

Vad ska man göra om ett fridlyst djur är på sin tomt?

Ibland kan det hända att man får besök av något av djuren på sin tomt. Då tipsar Miljösamverkan Sverige om några knep man kan göra, som inte skadar de fridlysta djuret.

Är djuret dock häckande så får man inte störa dem alls, och besväret kommer att upphöra efter en kort tid. Det man kan göra om man får problem med ett fridlyst djur är att:

1. Förebygga problemet

Att man inte matar djur på sin tomt och ser till att säkra både kompost och och soptunnor så att det inte finns någon mat på tomten.

2. Hänga in tomten

Hägna in odlingar, eller hela tomten vid behov så det blev knepigare för djuren att ta sig in. Man kan även ha nät över olika fruktträd som en förebyggande åtgärd.

3. Täpp igen hål

Täta huset och husgrunden så att inga djur kan ta sig in. Att sätta upp låtsas rovfåglar kan även skrämma andra fåglar från att lägga bo där.

Om problemet kvarstår

Om problemen med djuren kvarstår och det inte går att skrämma bort dem med ljud och olika dofter kan man behöva ringa sin kommun eller länsstyrelse för att rådfråga hur man ska gå vidare, skriver Miljösamverkan Sverige.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!