Därför ska du spara kaffesumpen i vår och få fint blomster.
Därför ska du spara kaffesumpen i vår och få fint blomster. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Hasse Holmberg/TT

Därför ska du spara kaffesumpen – sätt fart på dina växter

Nästa gång du kokar kaffe – släng då inte kaffesumpen. Faktum är att restprodukten är ett mirakelmedel för dina utomhusblommor och inneväxter.


När man dricker kaffe bildas kaffesump i botten av koppen. Det är små partiklar av kaffebönor som inte har löst upp sig i vattnet och som samlas.

Kaffesumpen kan användas till flera olika saker så som att ta bort djurlöss eller ta bort dålig lukt.

Kaffesumpen ger dig färggrannare blomster

Men visste du att kaffesumpen även kan användas som gödsel till växter? Häller du resterna i jorden kan det minska pH-värdet i jorden och ge dig färggrannare blomster.

Kaffesumpen är bland annat rik på kväve, mineraler och kalium, vilket gör den till ett naturligt gödningsmedel av hög kvalité. Gödselmetoden funkar lika bra på blommor utomhus och inomhus.

Med hjälp av Blomsterlandets blomsterexpert har Nyheter24 tagit del av ett handfast råd kring hur du får fart i dina blommor med hjälp av kaffesump.

Så här sätter du fart på dina växter med kaffesump

  1. Häll ut kaffesumpen på en tallrik eller på ett tidningspapper och låt den torka. När den blivit torr är den lättare att sprida ut.
  2. Gödsla dina krukväxter inomhus. Strö ett tunt lager i krukan och blanda ner den i jorden. Kom ihåg att det ska vara ett tung lager ovanpå jorden, det räcker med kaffesump från en enda bryggning för ungefär fyra till sex koppar.
  3. Gödsla inomhusväxterna max var sjätte månad.
Kaffesumpen kan användas som gödsel. Foto: Jessica Gow/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!