Anders betalar dyrt för att få frysa ned sitt huvud efter sin död
Anders betalar dyrt för att få frysa ned sitt huvud efter sin död - Foto: Stella Pictures & TV4

​Anders ska frysa ner sitt huvud när han dör – så mycket kostar det

Att frysa ner sig efter att man avlidit låter som något hämtat ur en serietidning. Nu har en svensk betalat stora pengar för att frysa ned en viktig kroppsdel efter sin död.


Att frysas ned i hopp om att i framtiden kunna återuppväckas låter som något hämtat ur en serietidning. Men snart kan den metoden trots allt vara verklighet. Och möjligheten att testa om det fungerar finns redan genom teknologin kryoteknik.

Anders ska frysa ner sitt huvud när han dör 

En som investerat stora pengar på att frysas ned när han dör är framtidsforskaren Anders Sandberg. I tisdagens ”Efter fem” i TV4 berättade han om investeringen som kommer att kosta en miljon kronor.

– Det är en chansning, vi vet ju inte om tekniken kommer att fungera, säger Anders Sandberg.

Men trots det tycker han att det är värt att ta chansen.

– Det är ju värt att försöka, bättre än att ge upp. 

Han vill frysa ner sitt huvud och hoppas att framtidens teknik ska göra det möjlighet för honom att fixa en kropp.

– Jag räknar med att man kan fixa en kropp. Den teknik som behövs för att reparera de skador du trots allt får av att frysas ner, förutom det som skulle ta kål på mig, den är trots allt ganska avancerad. Du måste kunna reparera och göra nya celler ändå. Då kan man lika gärna göra en kropp.

Det är dock inte säkert att tekniken fungerar, det är trots allt ett så kallat långskott. Många experter är skeptiska till om det ens är möjligt att någonsin väcka liv i en nedfrusen kropp men Anders Sandberg vill ta chansen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!