Ett nytt klimatpaket klubbades under onsdagen igenom av EU
Ett nytt klimatpaket klubbades under onsdagen igenom av EU - Foto: Henrik Montgomery/TT & Fredrik Sandberg/TT

EU:s nya klimatpaket klubbat – så mycket dyrare blir solsemestern

Under onsdagen klubbades ett nytt klimatpaket igenom av EU. Flyg- och sjöfart kommer behöva betala för sin utsläppsrätt vilket innebär att din semesterresa kan bli rätt mycket dyrare.


Under onsdagskvällen kom beslutet att EU röstat igenom ett historiskt klimatpaket som ska bidra till att klimatutsläppen minskar med 55 procent till år 2030. 

De får betala för utsläppsrätter

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde säger till Aftonbladet att han ser positivt på beslutet då detta nu medför att flyg- och sjöfart nu får betala för sig.

– Flyget och sjöfarten går från att inte betala något alls för sina utsläppsrätter till att äntligen börja göra det och få ett omställningstryck. Både genom att flytta trafik till sjöfart och järnväg men också att få mer grön teknik, säger han till tidningen. 

Så mycket kan solsemestern kosta dig

Det så kallade ”Fit for 55”-paketet kommer med största sannolikhet nu också att påverka priserna på Medelhavsresan. Så om du planerar en solsemester kan du få slanta upp betydligt mer än tidigare.

– Det är jättesvårt att beräkna exakt, men av vad jag sett gissar jag på ett prispåslag på cirka 50 euro för en Medelhavsresa i Europa, säger Jakop Dalunde till Aftonbladet. 

EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!