Har du problem med pälsängrar hemma? Då finns det flera knep du kan göra för att bli av med odjuren.
Har du problem med pälsängrar hemma? Då finns det flera knep du kan göra för att bli av med odjuren. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Pälsänger i hemmet: Så blir du av med ohyran i garderoben

Hål i kläderna? Då kan du ha fått oönskade gäster i ditt hem – nämligen pälsängrar. De små skalbaggarna bonar gärna in sig bland dina kläder. Men det finns en hel del åtgärder du kan göra för att bli av med de små inkräktarna.


Pälsängrar är små insekter som ofta återfinns i hem och andra inomhusmiljöer. De är små, ungefär en halv centimeter långa, och har en karaktäreisk fjäderliknande svans, enligt Anticimex.

Pälsängrar lever av organiskt material som hår, hudavlagringar och andra rester av döda djur och växter.

De trivs i fuktiga och varma miljöer, vilket gör att de ofta återfinns i badrum och andra fuktiga utrymmen i hemmet. Men de kan även hittas i mattor, möbler och andra områden där det finns en ansamling av organiska material.

Här är platsen i ditt hem där kackerlackorna trivs: "Oftast..."

Pälsängrar – så slipper du problem med skadedjuren

Ett första steg för att bli av med de små odjuren i hemmet är genom att regelbundet dammsuga, torka av ytor och tvätta kläder och sängkläder.

Det kan också vara en bra idé att hålla fuktighetsnivån i hemmet låg genom att använda avfuktare eller ventilation.

Ett ytterligare alternativ enligt är att använda insektsmedel som är speciellt utformade för att bekämpa pälsängrar. Du kan också använda fällor som lockar till sig insekterna med hjälp av feromoner, som är ett klibbigt material.

Så blir du av med pälsängrar i din garderob

Töm utrymmen, garderober och klädkammare från kläder. Det kan vara en bra idé att förvara kläder och sängkläder i tätt slutna påsar eller behållare för att förhindra att pälsängrar samlas där. Dammsug utrymmen och var särskilt noga utmed golvlister och sprickor, skriver Skadedjursbekämpning på sin hemsida.

Tvätta också alltid kläder innan de läggs undan för förvaring, då är det bra att förvara i förslutande påsar. Du kan även hänga rödcederringar på galgar i din garderob och lägga rödcederkulor i garderobslådor.

Källa: Länsförsäkringar, Anticimex, Skadedjursbekämpning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!