En deckarförfattare försökte göra avdrag på tusentals kronor
En deckarförfattare försökte göra avdrag på tusentals kronor - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Janerik Henriksson/TT

Deckardrottningens stora smäll – nekas skatteavdrag på lyxvåning

En kvinnlig deckarförattare försökte göra avdrag på sin bostad då hon påstod att den även fungerade som arbetslokal. Hon ville göra avdrag på delar av månadshyran, något Skatteverket och Förvaltningsrätten nekar.


En kvinnlig deckarförfattare försökte göra ett skatteavdrag på delar av sin hyra. Totalt försökte hon göra avdrag på 45 000 kronor men får nej från såväl Skatteverket som Förvaltningsrätten.

340 kvadratmeter bostad och arbetsplats

Hon menade att den 340 kvadratmeter stora hyresvåningen på Östermalm i Stockholm fungerade som husrum för familjen och som arbetslokal för henne själv, något Hem & hyra skriver. 

Det gick dock inte hem hos varken Skatteverket eller Förvaltningsrätten. Anledningen ska vara att författaren inte inkommit med bevis nog som styrker påståendet att delar av bostaden fungerat som just arbetslokal. 

Kvinna köpte svartkontrakt på Östermalm – förlorar miljontvist och vräks

Författaren får göra avdrag på 3 000 kronor

Enligt Hem & hyra ska bostaden ha en månadshyra på hela 60 000 kronor som kvinnan i sin deklaration från 2021 försökt få till olika upplägg på för att låta företaget stå för delar av hyran. Genom att hyra ut bostaden via sitt företag hade hyresintäkten på 45 000 kronor kunnat bli skattefri.

Då hon inte lyckats bevisa att en viss yta av fastigheten endast används av företaget får hon endast göra avdrag för de kostnader som tillkommer då delar av bostaden används i näringsverksamhet. 

Kvinnan får nu istället ett avdrag på endast 3 000 kronor, varpå de resterande 42 000 ska tas upp i deklarationen som "överskott från uthyrning till eget bolag".

Lägenhet brann ner efter köksbrand – kvinna får betala 2,5 miljoner kronor

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!