Växtexperten Hans tipsar om hur du blir av med rådjur på tomten
Växtexperten Hans tipsar om hur du blir av med rådjur på tomten - Foto: Junge Heiko/Plantagen pressbild

Växtexpertens tips håller rådjuren borta från din trädgård i sommar

Våren är här och många har börjat plantera i sina trädgårdar. I en intervju med Nyheter24 berättar växtexperten Hans Jensen hur man med lätta knep håller rådjuren borta från tomten i sommar.


Våren är här och det börjar bli dags att ta fram utemöblerna och plantera i trädgården, så det blir fint inför sommaren. 

Rådjur äter de flesta blommorna i trädgården

När man planterar kan det vara bra att ta hänsyn till när växterna blommar under sommaren, så att allt i trädgården inte blommar samtidigt. Men det finns ytterligare saker man bör tänka på när man gör sin trädgård sommarfin, nämligen rådjuren.

Rådjur äter i stort sett all växtlighet och kan äta upp hela din blomsterplantering, om du har otur. Men det finns sätt att hålla de oinbjudna gästerna borta, menar växtexperten Hans Jensen.

Blommor som håller rådjuren borta

I en intervju med Nyheter24 berättar Hans att de finns vissa växter som rådjur faktiskt brukar hålla sig undan. Ett urval av dessa är: 

  • Leverbalsam
  • Ringblomma
  • Färgsporre
  • Sträv rudbeckia
  • Fjädervallmo
  • Lupin
  • Pion

Hans tillägger dock att om rådjuren är tillräckligt hungriga så kommer de troligen ge sig på alla växter de får syn på.

– Om rådjuren är tillräckligt hungriga kan de knapra på alla växter. Men här är exempel på växter som de vanligtvis lämnar ifred, säger Hans till Nyheter24.

Vad mer kan man göra om vill hålla rådjuren borta?

– Det mest effektiva är att hägna in området som ens planteringar är i, man kan även strö runt blodmjöl och hänga upp människohår i nylonstrumpor, säger Hans Jensen till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!