- Foto: JESSICA GOW / TT & Åserud, Lise/TT

Chef köpte kött för 9000 kronor – för kommunens pengar

​En enhetschef inom Ulricehamns kommun gjorde ett minst sagt maffigt köp. Han inhandlade en ryggbiff för nästan 9 000 kronor, till sig själv – för kommunens pengar, rapporterar Göteborgsposten.


Det var i slutet av förra augusti som en enhetschef inom Ulricehamns kommun meddelande en anställd på en verksamhet inom kommunen om en kommande leverans på 20 kilo ryggbiff, enligt Göteborgs Posten

Notan för leveransen blev 8 808 kronor.

Enligt den anställda kom chefen sedan och hämtade upp köttet, och tog därefter hem det. 

En månad senare uppmärksammade en annan verksamhetschef att den anställda var nedstämd. De började prata om den ansträngda ekonomin inom verksamheten och den anställda oroade sig över om det dyra köttet skulle belasta ekonomin.

När Ulricehamns kommun granskade händelsen, märkte de att beställningen inte hade gjorts genom deras vanliga system. Fakturan hade dessutom delats och bokförts på två andra verksamheter, rapporterar tidningen.

Chefens försvar: Köttet skulle till grillfest

Enligt den misstänkta chefen hade han fått förfrågan om att göra beställningen till ett kommunalt event med grillning i skogen. När han insåg att grillningen inte blev av ringde han köttleverantören och returnerade köttet.

Men att någon retur gjorts finns det inga uppgifter om och ingen inom verksamheten kände till något om det påstådda grillningseventet. 

Chefen fick under hösten avgå och skulle sedermera åtalas för trolöshet mot huvudman. Chefen har förnekat brott, skriver GP. 

Dyra köttbitar

Tingsrätten anser inte att chefens förklaringar till inköpet påverkar bedömningen. Han döms därav till 40 dagsböter à 230 kronor, totalt 9 200 kronor för trolöshet mot huvudman. Tingsrätten anser att han har missbrukat sin ställning som chef och att hans agerande inneburit skada för Ulricehamns kommun.

Han ska också betala 7 864 kronor i skadestånd till kommunen vilket var kostnaden för köttet exklusive moms.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!