Kim Jong-Un förbjuder självmord i Nordkorea
Boende i Nordkoreas huvudstad Pyongyang på väg till jobbet. - Foto: AP//TT & Cha Song Ho/TT

Kim Jong-Un förbjuder självmord i Nordkorea

Nordkorea är världens mest stängda land och det är mycket som förblir ett mysterium om vad som pågår inom landets gränser. Nu visar en spionrapport att allt fler begår självmord i landet.


En spionrapport i maj från den sydkoreanska underrättelsetjänsten rapporterade om att antalet självmord i Nordkorea har ökat drastiskt den senaste tiden. Det talas om en ökning på 40 procent sedan förra året – nivåer som aldrig tidigare skådats. 

"Förräderi mot socialismen"

Enligt uppgifter som Radio Free Asia rapporterat om är det nu olagligt med självmord i landet, uppgifter som stämmer överens med underrättelsetjänstens rapport. Kim Jong-Un förklarar självmord som ”förräderi mot socialismen” och beordrar regionerna att arbeta hårt för att få ner antalet självmord igen. Order delades ut på krismöten som hållits i varje provins i landet, uppger en tjänsteman från provinsen Norra Hamgyŏng, i nordöstra Nordkorea till radiokanalen. 

– Vårt möte hölls i Chongjin. Det stora antalet självmordsfall i provinsen avslöjades och många kunde inte dölja sin oro, säger han. 

Familjer begår självmord tillsammans

Statistiken visade på 35 självmordsfall bara i Chongjin och närliggande Kyongsong, enligt tjänstemannen. Fallen handlade oftast om hela familjer som tar livet av sig tillsammans. 

– De som deltog chockades av avslöjandet att så många självmordsbrev innehöll kritik mot landet och landets system, säger han till Radio Free Asia.

Vid ett annat möte fick deltagarna veta att självmorden hade större påverkan på samhället än den utbredda svälten. En källa som deltog på mötet berättar att ingen närvarande hade något förslag på en lösning.

– De flesta självmord orsakas av svår fattigdom och svält, så ingen kunde komma på något sätt att motverka det, säger källan.

Mår du dåligt? Hit kan du vända dig:

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111. www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020-18 18 00.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!