Det ska du tänka på när du reser från din a krukväxter
Det ska du tänka på när du reser från din a krukväxter - Foto: Jessica Gow/TT/Pexels

Det ska du INTE göra med dina krukväxter när du reser bort: "Kan börja brinna"

Ska du på semester i sommar, men är orolig för hur dina krukväxter ska klara sig? Här listar Nyheter24 tre enkla knep på hur dina växter får vatten hela din semester, utan blomvakt. Men även farhågorna med självbevattning och vad det kan leda till.


I sommar väntas det bli mycket sol och varmt väder. Något som många växter uppskattar, om de samtidigt får rikligt med vatten. Men har du tänkt resa bort en längre tid i sommar så kan dina krukväxter bli lidande.

Med gassande sol i flera timmar och lite vatten kan vilken växt som helst torka ut och dö.

För att du ska slippa komma hem till ett hem fullt med döda växter har Nyheter24 tagit fram de tre bästa knepen, för att dina växter ska få vatten under hela tiden du är bortrest.

Så vattnar du dina krukväxter trots att du är bortrest

1. Bevattningssnöre

Vårt första tips är ett bevattningssnöre. En teknik som fungerar väl och håller växterna vid liv, trots att du inte är hemma. Du stoppar ner ena änden i jorden och den andra i ett kärl med vatten.

Snöret kommer att fungera som en förlängd rot och vattnet kommer att transporteras från vattenkärlet till växten.

2. Vattenbad

Vattenbad är en ytterligare teknik som fungerar bra när man reser under en längre tid. Då placerar man sina krukväxter i en balja med vatten och låter dem sedan suga upp vattnet därifrån.

3. Bevattningsglob

Ett ytterligare knep är att använda sig av en bevattningsglob. Det fungerar bra att fylla en PET-flaska med vatten och ställa den upp och ner i krukan, med öppningen nedåt. Då kommer inte allt vatten att åka ut med en gång utan successivt sugas upp av jorden och hålla plantan fuktig under en längre period.

Detta ska du inte göra när du självbevattnar

Något som är viktigt att tänka på när man använder sig av ett bevattningssnöre är att kärlet inte ska vara genomskinligt. Det kan nämligen vara en brandrisk med genomskinliga kärl om solen ligger på.

Något man får tänka på om man gör ett vattenbad för sina växter är att inte fylla sin balja med för mycket vatten. Då kan jorden bli för blöt, vilket kan leda till att rötterna blir kvävda, ruttnar och växten dör, skriver Blomsterfrämjandet.

Linda Shilén är trädgårdsmästare och i TV4 Nyhetsmorgon berättar hon att man även bör vara försiktig med att stoppa ner en PET-flaska i jorden, då detta också är en brandrisk. 

– Det kan börja brinna, säger hon i programmet. 

Istället rekommenderar Shilén att man gör ett bevattningskärl av en gammal terrakottakruka, som inte kan börja brinna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!