Nya vapnet: Här filmas den som slänger skräp utanför containrarna
Kamerorna är uppsatta på olika återvinningscentraler i Järfälla. Arkivbilder. - Foto: Audun Braastad/TT & Janerik Henriksson/TT

Nya vapnet: Här filmas den som slänger skräp utanför containrarna

​Järfälla kommun har tagit till nya åtgärder mot nedskräpning: Det vill säga övervakningskameror. Kommunen har fått tillstånd till fyra nya kameror som ska sätta stopp på den omfattande nedskräpningen vid Järfällas återvinningsstationer.​


Järfälla har nu valt att ta till hårdhandskarna när det kommer till nedskräpning vid återvinningsstationer i kommunen, rapporterar Mitt i Stockholm.

Är ett stort problem

I lokala Facebookgrupper sprids det bilder och inlägg av privatpersoner där man kan se dumpade sopor vid Järfällas återvinningsstationer. Problemet är så pass omfattande att kommunen i början på 2022 ansökte om tillstånd att sätta upp övervakningskameror.

Ansökan kompletterades under våren och nu har kommunen fått grönt ljus av polisen att sätta upp fyra kameror.

– Vi har haft stora problem i de aktuella områdena och vi tror att kameraövervakning både kommer kunna förebygga, och underlätta för polisen att utreda, eventuell brottslighet, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande till tidningen. 

Här kommer kamerorna att sitta

Återvinningscentralerna som kommer att få kamerabevakning framöver är Kallhällsleden, Brasvägen i Skälby och Lantmäterivägen i Viksjö. Det kommer dessutom att sättas upp en kamera vid infartsparkeringen vid Barkarby station där det också förekommit omfattande nedskräpning.

Fler platser kan tillkomma

Det inspelade materialet kommer enbart att kunna ses av polisen och bara användas vid misstanke om brott.

– Nedskräpning är generellt ett bötesbrott där man kan ge en ordningsbot på plats. Sen beror det på i vilken omfattning nedskräpningen sker, om det är företag som dumpar i större mängder kan det ju vara än viktigare att utreda, säger kommunpolis Ida Dehnisch till Mitt i Stockholm.

Kameraövervakning kan bli aktuellt på fler platser där nedskräpningen är ett problem. Bedömningen av vilka platser som kan bli aktuella görs av kommunen, väktare och polisen. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!